U ZNAK SKJEĆANJA NA ŽRTVE Srpska će graditi memorijalni kompleks u Podrinju
Foto: Srna

U ZNAK SKJEĆANJA NA ŽRTVE Srpska će graditi memorijalni kompleks u Podrinju

Najveći zločini nad Srbima desili su se upravo u Podrinju.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci, Informaciju o projektu „Izgradnja memorijalnog kompleksa u znak sjećanja muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju (1992-1995)“,

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zaduženo da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju memorijalnog kompleksa u Podrinju.

-Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regionu Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt. Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito nad srpskim civilima – saopšteno je iz Vlade Srpske



Dan obilježavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.

-Sa namjerom očuvanja sjećanja na srpske žrtve i događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Vlada Republike Srpske je pokrenula incijativu izgradnje objekta memorijalnog karaktera kao obilježje stradalim žrtvama. Izgradnja memorijalnog centra ima za cilj trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanjem kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda – navodi se u saopštenju.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)