IZ UGLA JEDNOG STUDENTA Pogledajte koje su razlike studiranja u inostranstvu u odnosu na Banjaluku
Foto: UNIBL

IZ UGLA JEDNOG STUDENTA Pogledajte koje su razlike studiranja u inostranstvu u odnosu na Banjaluku

Zanimljivo.

Za Univerzitet u Banjaluci niko od mojoj kolega ovdje nije čuo. Koliko god ovo bolno može da zvuči, ali jedan od značajnih benefita mog studiranja u inostranstvu je svakako prepoznatost diplome.

Riječi su ovo mladog čovjeka koji je u Štutgartu završio master geodezije i geoinformatike.

On se na odlazak iz Banjaluke na dalje školovanje odlučio se jer je, kako priča, želio da postigne nešto više u životu, “što kod nas nije ostvarivo na regularan način”.



-Nastavio sam dalje studije, odnosno master nivo u Njemačkoj i tu sam se zaposlio. Velika je razlika u studiranju ovdje i kod nas i rekao bih da taj veliki mit o studiranju po Bolonji pada na mom primjeru u vodu. Na Univerzitetu u Štutgartu su pravila studiranja ostala slična tzv. starom modelu i ovdje nema nikakvog kolokviranja. Maksimalan broj polaganja jednog ispita je tri puta. Koliko god da je ovaj model “nehumaniji” od našeg, bar priprema studente na “nehumanost” budućeg zaposlenja. Kod nas se tretira visoko obrazovanje kao odlaganje budućnosti, gdje mi studenti ne znamo, šta će biti s nama, a ni profesori ne znaju šta će biti s njima, pa se nešto pretjerano ni ne trude oko naučnih istraživanja, što je bit svakog univerziteta – priča sagovornik Srpskainfo iz ovog njemačkog grada.

Osim prepoznatosti diplome, usvajanje znanja i vještina, prednost školovanja u ovoj zemlji je i to što je usavršio i njemački jezik.

-Sada sam trilingvalni govornik, što se izuzetno cijeni pri zaposlenju – objašnjava on.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)