POSLOVI SA DOBROM ZARADOM Na ovim fakultetima u regionu su amfiteatri puni
Foto: UNIBL

POSLOVI SA DOBROM ZARADOM Na ovim fakultetima u regionu su amfiteatri puni

Radna mjesta koja obezbjeđuju platu veću i od 5.000 evra.

Osim zaposlenja, koje je često moguće i u prvih šest mjeseci nakon stečene diplome, ali i različiti, više nego dobro plaćeni poslovi, motivi su kojim se vode brucoši pri upisu na fakultete.

Radna mjesta koja obezbjeđuju platu veću i od 5.000 evra, dovode buduće studente u amfiteatre nekoliko fakulteta, među kojima prednjače informacione tehnologije.

Poslovi koje je moguće raditi poslije ovih fakulteta u prosjeku obezbjeđuju platu od oko 1.500 evra, ali i daleko više u zavisnosti od firme, iskustva i stručnosti zaposlenog. Prosječna plata za praktikanta u IT kompanijama, odnosno za studenta koji još uvijek nema diplomu, je oko 500 evra, a sa diplomom ova cifra vremenom samo raste.



Među onima koji jednog dana neće morati da misle o cijenama i da “cupkaju” od prvog do prvog u mesecu, sigurno su studenti koji sa diplomom u rukama izađu sa tehničkih, ali i još nekih fakulteta, na kojima je broj prijava ove godine iznenadio i najveće stručnjake za visoko školstvo.

Naime, fakultete Univerziteta u Beogradu ove godine zasjenile su prijave na Ekonomskom, gdje su gužve bile neočekivane. Pored Elektrotehničkog, Mašinskog, Građevinskog, Ekonomskog, tu je i Fakultet organizacionih nauka (FON), koji se smatraju – najisplativijim.

– Najveće interesovanje već godinama vlada za fakultete tehničkih zanimanja. Tu je IT na prvom mjestu, odnosno svi fakulteti koji imaju ovaj smjer, kao i elektrotehnika i mašinstvo. Diplome ovih fakulteta omogućavaju, prije svega, brzo zaposlenje, dobar posao i zaradu. Izvan sektora tehničkih fakulteta, među poludruštvenim i polutehničkim, svakako je najisplativiji i najtraženiji FON – rekao je za Nova.rs Miloš Turinski, iz kompanije Infostud.

Statistike pokazuju da se diplomirani ekonomisti u posljednjih nekoliko godina najlakše zapošljavaju.

– Prvi posao u struci dobijaju već u prvih šest mjeseci nakon stečene diplome – kaže on.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)