Iz Ministarstva finansija odgovorili američkoj Ambasadi
Foto: Blink

Iz Ministarstva finansija odgovorili američkoj Ambasadi

Na pitanje gdje je novac od zaduživanja.

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

-Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.



Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

-Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija  zaključili su u saopštenju.

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

-To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)