Stanivuković: Mora se definisati novi cjenovnik javnog prevoza, skupštinska većina ignoriše problem
Foto: D. Rakita

Stanivuković: Mora se definisati novi cjenovnik javnog prevoza, skupštinska većina ignoriše problem

- Postoje ipak određene male naznake da bi moglo doći do rješenja kojeg danas od strane skupštinske većine nema - rekao je gradonačelnik.

– Nisam siguran da skupštinska većina razumije situaciju u kojoj se nalazimo, kada govorimo o javnom prevozu – rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na konferenciji za medije a nakon što je tačka o javnom prevozu skinuta sa dnevnog reda.

Gradonačelnik je naglasio da o ovoj tački neće biti rasprave na današnjoj sjednici nego da će u narednim danima biti zakazana vanredna tematska sjednica, što je usaglašeno na sastanku sa rukovodstvom Skupštine i skupštinske većine održanom u skupštinskoj pauzi.

– Postoje ipak određene male naznake da bi moglo doći do rješenja kojeg danas od strane skupštinske većine nema. Mi, kao Gradska uprava, smo dali jedino što je prihvatljivo, a to je novi cjenovnik sa kojim su, to moram napomenuti, zadovoljni prevoznici, kao i subvencionisanje prigradskih linija koje nisu rentabilne. Što se tiče ostalog, prosto je nemoguće da sav trošak grad preuzme na sebe, to je jednostavno nemoguće –  dodao je Stanivuković.



Stanivuković kazao je da se mora definisati novi cjenovnik za javni prevoz koji bi stupio na snagu onda kada Grad ne bude imao više kapaciteta da subvencioniše javni prevoz u potpunosti.

– Nemamo odgovor o tome šta su oni spremni da prihvate, osim da Grad nastavi u potpunosti da finasira javni prevoz. Dao sam odgovor da Grad nema kapacitet da to realizuje – rekao je gradonačelnik i dodao da nije prihvatljivo, a što je predložila većina, da Grad subvencioniše u potpunosti prevoz za jul i avgust, a za naredne korake da se održe sastanci u septembru.

Stanivuković je posebno istakao da je spreman da u narednih mjesec ili dva Grad preuzima subvencionisanje u potpunosti, ali da kad Grad ne bude više imao kapaciteta da na snagu stupi novi cjenovnik. Dodao je da su predloženim cjenovnikom zadovoljni prevoznici, odnosno da Grad preuzme 80 odsto poskupljenja na sebe.

-Najveća ograničenja na budžet su postavili upravo ti ljudi koji se prave da je budžet danas bezgraničan. Smanjili su porez na nepokretnosti i sve druge prihode koje Grad može da ima ograničili su i sada traže da se pronađu sredstva kojih u ovom trenutku nemamo – nagglasio je gradonačelnik.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)