ZADOVOLJNI BROJKAMA Sve više turista dolazi u Srpsku
Foto: V. Ševčuk

ZADOVOLJNI BROJKAMA Sve više turista dolazi u Srpsku

Mogli bi pasti i novi rekordi do kraja ljeta.

Prirodne ljepote, istorijske znamenitosti, ali i gastronomska ponuda i srdačni ljudi, samo su neki od razloga zbog kojih sve više turista iz regiona, Evrope, ali i svijeta svoje godišnje odmore odlučuje provesti u Republici Srpskoj.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prvih šest mjeseci ove godine, Srpsku je posjetilo 227.195 turista, što je u odnosu na isti period lani blago povećanje.

Naime, lani je od januara do juna Srpsku pohodilo 226.713 turista, što je u odnosu na isti period ove godine manje za 482 turista.



Tako je u Srpskoj ove godine registrovano 563.365 noćenja, što je otprilike za 27.000 više nego u istom periodu lani.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, ističe da će naredna tri mjeseca biti najprometnija i da će se značajno povećati broj noćenja koji je svakako povećan s obzirom na broj događaja u Trebinju, Banjaluci, Prijedoru, kao i Foči, gdje je još aktuelan rafting.

– Takođe, povećanje bi moglo biti i zbog niza sadržaja koji se organizuju i u Bijeljini te u Laktašima. Gradiška je, recimo, isto dosta aktivna što se tiče događaja – dodao je on.

Kako navodi, do kraja septembra očekuje se da će biti zabilježeno više od 60.000 noćenja u odnosu na isti period lani.

Nikola Kokić, portparol Turističke organizacije Trebinje, ističe da su veoma zadovoljni kada je riječ o turističkoj posjeti i brojkama tokom prvih šest mjeseci ove godine, te dodaje da bi mogli pasti novi rekordi ako se ništa nepredviđeno ne desi.

– Možemo da se pohvalimo da ove godine nije bila izražena sezonalnost kao prošlih godina. Već se od marta grad polako punio, a onda se desio turistički bum u maju. Maj je imao fantastične rezultate. Trenutno naša turistička organizacija ima podatke koji govore da je Trebinje ostvarilo 100.000 registrovanih noćenja, a ako napravimo poređenje sa prethodnom godinom, koja je bila rekordna kada smo na kraju godine imali 200.000 registrovanih noćenja, to govori da će sigurno, ako se nastavi ovaj kontinuitet, a mi smatramo da hoće, 2024. godina biti rekordna – kaže Kokić.

I prema njegovim riječima, naredni mjeseci će donijeti još veći turistički promet.

– Najbolje nas tek očekuje. Ispred nas je avgust, kada je Trebinje uvijek poznato po sjajnim turističkim rezultatima. Od polovine jula grad je dočekao srce sezone i svakog dana i svako veče teško možete da nađete i slobodan smještaj i slobodan restoran. Tržni centri i supermarketi su puni, što nam govori da je ono najbolje od turističke godine došlo, a to je ljetna turistička sezona – ističe on.

Kako kaže, pored prirode, istorije i gastronomske ponude, Trebinje se posebno ističe i po gostoljubivosti, a turisti koji dođu u najjužniji grad Srpske, mogu osjetiti duh Mediterana.

Za šest mjeseci ove godine Banjaluku je, prema podacima Turističke organizacije ovog grada, posjetilo više od 55.000 turista, od čega je najviše stranaca, a kako ističu iz ove organizacije, ostvarena su ukupno 82.172 noćenja.

– Turistička organizacija Banjaluke, pozivajući se na zvaničnu statistiku, bilježi tendenciju rasta u broju dolazaka i noćenja. Mi nismo više sezonska destinacija. Banjaluka je zadnjih desetak godina cjelogodišnja turistička destinacija. Kao što se može vidjeti, stranci prednjače ispred domaćih gostiju i kada su u pitanju dolasci i kada su u pitanju noćenja – ističe Branka Branković, viši stručni saradnik za odnose s javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluke, pišu Nezavisne novine.

Ljepote Srpske najčešće obilaze i u hrani uživaju turisti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a slijede ih i turisti iz Turske, Crne Gore, Njemačke, Austrije i Kine.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)