“Postajemo prazna ljuštura” Masovni odlazak doktora iz Srpske
Foto: Grad Banjaluka

“Postajemo prazna ljuštura” Masovni odlazak doktora iz Srpske

Katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu.

Stanje u našem zdravstvu je veoma loše, ostajemo bez stručnog kadra koji odlazi u privatni sektor u Republici Srpskoj ili odlazi da radi u Federaciju BiH, pa tako polako postajemo prazna ljuštura, izjavio je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu počelo je kada je počelo namjerno raspakivanje kvalitetnog zdravstvenog i sistema obrazovanja, kako bi sve postalo privatno i kako bi građani svoj novac morali da stavljaju u privatne džepove dok privatne zdravstvene i obrazovne ustanove ostvaruju veliki profit – ističe Božović.

On je dodao da građani Istočnog Sarajeva najbolje znaju kakva je situacija u zdravstvu Republike Srpske. Kakvo je zaista stanje na terenu, naglašava Božović, ilustruje primjer jednog ljekara, odnosno njegove zarade u Republici Srpskoj i FBiH.



– Jedan doktor specijalista je kod nas za mjesec dana rada i 10 dežurstava dobio platu od 3.000 KM. Za isti taj posao, uz samo dva dežurstva, u “federalnom” Sarajevu je dobio platu od 5.400 KM. Istovremeno je sadašnja plata u privatnoj zdravstvenoj ustanovi preko 7.000 KM. To je prvi motiv tih vrlo kvalifikovanih ljudi da odu. Za njima odlaze i pacijenti – zaključuje Božović, prenosi BN.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)