“Važni su proteini” Stručnjaci o zdravom odnosu prema hrani
Foto: Pexels

“Važni su proteini” Stručnjaci o zdravom odnosu prema hrani

Naši sugrađani ne jednu dovoljno.

Kako prestati brojati kalorije i razviti zdrav odnos prema hrani? Hoćemo li se od treninga snage nabildati? Može li se treningom poništiti efekat loše ishrane.

Ovim i drugim pitanjem odgovore su dali trener za funkcionalnost pokreta Almir Maljević i nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly.

O'Reilly je objasnila zbog čega je dobro izabrati parče hljeba sa puterom za doručak.



– Ja bih uvijek prije dala osobi da pojede parče hljeba sa puterom jer imamo zdravu masnoću. Puter je izuzetno bitan, masnoće su nam bitne iz mnogo razloga, a isto tako balansira unos karbohidrata jer puter će nam pomoći da se ti karbohidrati probavljaju u našem tijelu. Ujedno mi bez masnoća ne možemo da živimo – ukazala je ona.

Trener Maljević je naveo da postoje mnoge zablude i koliko je važna izgradnja mišića.

– Mi kad kažemo nabildati mi smo tom pojmu dali neko značenje bodibildera. Kada to kažemo, zamišljamo osobu određenih fizičkih karakteristika i automstski želimo da izbjegnemo bildanje jer ne želimo da izgledamo kao bilder. Bodibilder je osoba koja se bavi bodibildingom, što je izgradnja tijela i nema ništa loše u tome. Fokus bi trebao biti na treningu snage što je dokazano najbolji način izgradnje mišićnog tkiva sa odgovarajućom ishranom – rekao je on.

Takođe, bitna je individualnost i nije sve za svakoga, istakla je O'Reilly.

– Različite kategorije i nutritivne potrebe su različite i važno je da definišemo kojoj grupaciji se obraćamo. Na individualnom nivou danas ukoliko vi niste spavali, ukoliko ste pod stresom imate različite nutritivne potrebe od osobe koja je adekvatno spavala. Ženama više treba 1,5 vremena sna od muškaraca – kazala je.

Kada je riječ o individualnosti, Maljević kaže da vrše testiranja i da na osnovu tih pokazatelja radi sa klijentima.

– Naši sugrađani ne jednu dovoljno što na kraju rezultira adaptacijama u tijelu da se metabolizam usporava i štedi – kazao je.

Važni su proteini, kaže on, i dodaje da nam je dnevno potrebno 40 grama proteina što se, recimo, može unijeti sa osam jaja za doručak. S tim da, dodala je O'Reilly, moraju se uključiti i drugi izvori proteina.

– Ne trebamo jesti jaja svaki dan. Mi možemo dobiti proteine iz drugih izvora, ribe, biljke za ljude koji su vegani i vegetarijanci – dodala je.

Maljević je ukazao i da je prilikom treninga važan san, odmor, te da je tri puta sedmično sasvim dovoljno za neku optimalnu fizičku aktivnost, piše N1.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)