CIK BiH nastavila sa kažnjavanjem, stranka i dalje nije jasno šta je se PREURANJENA KAMPANJA
Foto: eu-monitoring.ba

CIK BiH nastavila sa kažnjavanjem, stranka i dalje nije jasno šta je se PREURANJENA KAMPANJA

Kazne su u iznosu od 3.000 do 30.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH nastavila je sa kažnjavanjem političkih partija, iako i samim strankama nije jasno šta je sve preuranjena kampanja, što je, kako kažu, dovelo do toga da političari, posebno u lokalnim zajednicama, ni ne objavljuju šta su sve uradili ili šta planiraju da urade.

– Nelogično je da neko ko je trenutno načelnik opštine ne može da objavi i otkrije da je neki projekat uspješno realizovan – rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a i načelnik opštine Teslić.

On kaže da su brojne manjkavosti i da treba pravilnije definisati šta je preuranjena kampanja, a šta nije, istovremeno naglašavajući da su kažnjavani i oni koji su poslije sjednice zvaničnih stranačkih organa objavili da su kandidati.



– Stvorila se konfuzija jer nije isti princip zauzet prema svima. Ne mislim da se radi o pristrasnosti prema bilo kome i mislim da je i CIK zbunjen jer za isti postupak jedni budu kažnjeni, a drugi ne budu, i to je ta nedosljednost – rekao je Miličević.

Kao i na nekoliko prethodnih, i na posljednjoj sjednici CIK-a, koja je održana u ponedjeljak, kažnjene su pojedine političke partije. Ovaj put CIK je izrekao veće kazne nego ranije, pa je tako umjesto 3.000 ili 3.500 KM kazna iznosila i 5.000 KM, koliko je dobila Naša stranka.

Zbog preuranjene kampanje, a po prijavi PDP-a, kažnjen je i SNSD, i to sa 4.000 KM, jer je Anja Ljubojević iz te stranke “u Jutarnjem programu govorila o odnosu među kandidatima”.

Takođe, i SDP je kažnjen sa 4.500 KM, a SP sa 3.000 KM, i to iz razloga što joj je to prva kazna.

– Sankcije se odnose na desetak političkih partija koje kontinuirano vrše preuranjenu kampanju i rezultat toga je povećanje sankcija zbog povrata u kršenju. Kontinuirano krše pravila, a tek smo na kraju jula, te treba još u avgustu ostati mimo kampanje. Naša želja nije da sankcionišemo, već da politički subjekti poštuju zakon – rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da CIK političke partije kažnjava isključivo po prigovorima pojedinaca i nevladinih organizacija, i vrlo rijetko reaguju samostalno, zbog čega se otvara pitanje da li se zaista kažnjavaju svi ili samo “veliki”, koji su, potpuno opravdano, pod većim pritiskom javnosti.

– Svi mogu podnijeti prijave jer i mi moramo preuzeti na sebe kao birači tu ulogu – rekao je za Vehid Šehić, bivši predsjednik CIK-a.

Kada je riječ o kaznama, Izborni zakon Bosne i Hercegovine kaže da će novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 30.000 KM biti kažnjen politički subjekt za prekršaj ako on ili njegov kandidat vode preuranjenu izbornu kampanju.

Ista kazna propisana je i za one koji uklone, prekriju ili izmijene štampani oglas, plakat, poster ili drugi materijal koji se u skladu sa zakonom koristi u svrhu izborne kampanje, a zanimljivo je da je kažnjivo i postavljanje oglasa, plakata, postera ili imena i slogana koji je u vezi sa izbornom kampanjom u ili na zgradi u kojoj je smještaj organ vlasti na bilo kojem nivou, javno preduzeće, javna ustanova ili mjesna zajednica.

– Može se kazniti i kandidat, to je nesporno, ali svaki politički subjekt je odgovoran za ponašanje onih koji su na njegovoj listi. Ovo se prvi put implementira, kazne moraju biti i rigoroznije jer bez toga nećemo stvoriti pretpostavku da se poštuje zakon. Ne vidim šta političkim partijama nije jasno, treba se suzdržati od svega onoga što ih može dovesti u situaciju da krše zakon – rekao je Šehić.

On naglašava da postoje brojne prijave koje navode da se koriste i zloupotrebljavaju budžetska sredstva te da ne može biti zloupotreba ako je to predviđeno budžetom, pišu Nezavisne.

– Ne može stati život, ako je predviđeno budžetom za ovu godinu onda to nije zloupotreba – naglasio je Šehić.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)