Inflacija u Sloveniji pala za 1,3 odsto
Foto: Pexels

Inflacija u Sloveniji pala za 1,3 odsto

Najniža stopa od 2021. godine.

Međugodišnja inflacija u julu je pala na 1,3 odsto. To je druga najniža razina godišnje stope inflacije nakon marta 2021., kada je iznosila 0,1 odsto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u prosjeku niže za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Usluge su u prosjeku na godišnjoj razini poskupjele za 4,4 odsto, dok je roba pojeftinila za 0,3 odsto. Cijene polutrajne i trajne robe pale su za 1,7 odsto odn 1,2 odsto, dok su cijene proizvoda dnevne potrošnje porasle 0,2 odsto.



Najveći doprinos godišnjoj inflaciji, 0,4 postotna boda, imalo je povećanje cijena u restoranima i hotelima od 6,1 odsto. Slijede cijene alkoholnih pića i duvana (za 5,2 odsto), ostalih dobara i usluga (za 4,2 odsto), te proizvoda i usluga u skupini rekreacija i kultura (za tri odsto) s po 0,3 postotna boda, prenosi SEEbiz.4

S druge strane, godišnju su inflaciju za 0,4 postotna boda smanjili jeftiniji proizvodi i usluge iz skupine stanovanje, voda, struja, plin i ostala goriva (za 2,8 odsto), za 0,2 postotna boda i još 2,5 odsto niže cijene odjeće i obuće.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju je iznosio 1,4 odsto, nakon 5,7 odsto u julu prošle godine. Na mjesečnom nivou cijene su pale za 0,2 odsto, prenosi Biznis.ba.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)