U Banjaluci obilježavanje 29 godina od pogroma “Oluja”
Foto: Printscreen/Youtube

U Banjaluci obilježavanje 29 godina od pogroma “Oluja”

U 10.30 časova biće služen parastos.

Povodom obilježavanja 29 godina od velikog stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojno – policijskoj akciji „Oluja“, u nedjelju, 4. avgusta, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u 10.30 časova biće služen parastos za sve postradale Srbe u operaciji „Oluja“.

Najavljeno je ovo iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Prema programu obilježavanja, u nedjelju, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće izvedena pozorišna predstava „Oluja“, čiji je autor glumica Dragana Bosnić.



Za ponedjeljak, 5. avgusta, u 11.00 časova na banjalučkom Perduovom groblju predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik poginulim Dalmatincima, borcima 9. dalmatinskog korpusa SVK, a u 12.00 časova na Novom groblju polaganje vijenaca na grobu humanitarca Bore Martinovića.

Takođe u ponedjeljak, u 19.00 časova u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske biće održana tribina „Dani tuge i sjećanja“ i promocija novih izdanja „Veritasa“.

Naime, prema podacima „Veritasa“ – tokom „Oluje“ protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od kojih je 1.236 civila ili 65 odsto, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)