NAJTOPLIJI JUL 2024 Banjaluka doživjela rekordne vrućine
Foto: A.Čavić

NAJTOPLIJI JUL 2024 Banjaluka doživjela rekordne vrućine

Apsolutni maksimum za jul iznosi 41.6 stepeni.

Jul 2024. bio je vrlo topao u cijelom regionu, a sa srednjom mjesečnom temperaturom u Banjaluci od 25.6 stepeni ovo je bio i najtopliji jul u gradu na Vrbasu od kad se vrše mjerenja.

Takođe, zabilježena je i pojava najvećeg broja tropskih noći i dana u julu.

– Toplo je bilo tokom većeg dijela mjeseca, a sredinom mjeseca vrlo topao vazduh sa sjevera Afrike zahvatio je Balkan. Toplotni talas je trajao 15 dana i u periodu od 5. do 19. jula temperatura u Banjaluci je svakog dana prelazila iznad 30 stepeni (tropski dani). Sve ukupno u julu 2024. u Banjaluci je registrovana pojava 26 tropskih dana (dani sa temperaturom iznad 30 stepeni) i to je najveći broj tropskih dana u julu (prethodni najveći broj tropskih dana je iznosio 25 i registrovani su u julu 2015. i 2022.). Jedini mjesec sa pojavom većeg broja tropskih dana je bio avgust 2012. kada je temperatura tokom 27 dana prelazila iznad 30 stepeni – naveli su iz RHMZ RS.



Iako apsolutno maksimalna temperatura za jul mjesec nije dostignuta, ovo je bio najtopliji.

– Apsolutni maksimum za jul iznosi 41.6 stepeni i izmjeren je 2013. godine, a ovog jula maksimalna temperatura je iznosila 37.5 stepeni – istakli su oni.

Kako navode, posebno je zanimljiva pojava tropskih noći (minimalna temperatura iznad 20 stepeni tokom cijele noći).

– Prethodno najveći broj tropskih noći u jednom mjesecu u Banjaluci je iznosio šest iz jula 2010. a ove godine je registrovana pojava čak 16 tropskih noći! Broj tropskih noći u julu 2024. je čak veći od godišnjeg maksimuma za broj tropskih noći koji je do sad iznosio deset – kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske, piši Nezavisne novine.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)