“APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO” Ministarstvo pravde RS reagovalo na štrajk advokata
Foto: Pexels

“APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO” Ministarstvo pravde RS reagovalo na štrajk advokata

Evo ko može odgovarati...

Ministarstvo pravde RS reagovalo je danas na štrajk advokata koji je započeo juče i obrazložili su ključne stavke iz zahtjeva Advokatske komore RS.

Između ostalog, navedeno je da bi uskoro trebalo da budu isplaćena dugovanja na ime naknada za odbrane advokata po službenoj dužnosti, a dotakli su se i zahtjeva za izmjene tarife o nagradama i naknadi troškova i ocijenili da bi u nekim slučajevima to dovelo do čak trostruko većeg iznosa za rad advokata u nekim postupcima.

– To smatramo apsolutno neprihvatljivim – istaknuto je u saopštenju Ministarstva pravde Srpske.



Takođe, iz resornog ministarstva su objasnili u kojim slučajevima advokati koji su u štrajkumogu disciplinski odgovarati i šta je teža povreda radne dužnosti.

Podsjetili su da ih je Advokatska komora Republike Srpske (AK RS) u julu 2024. godine obavijestila o namjeri organizovanja protesta sa obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom Bosne i Hercegovine, počev od 1. avgusta.

– Povodom najavljenog protesta, u prostorijama Ministarstva pravde održana su tri sastanka sa predstavnicima AK RS, kako bi se prevazišla postojeća situacija i što prije došlo do odgovarajućeg rješenja. Predstavnici AK RS su upoznati sa činjenicom da Ministarstvo pravde nije nadležno za isplate za odbrane advokata po službenoj dužnosti, ali i da su već preduzete aktivnosti, posredstvom Ministarstva finansija kako bi dugovanja bila isplaćena u što kraćem roku. Veoma smo optimistični u brzu realizaciju isplate, s obzirom da se ne radi o visokom iznosu dugovanja sudova u Republici Srpskoj – saopšteno je iz Ministarstva pravde RS.

Što se tiče predloženih izmjena tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, navode da se već duže vremena vode pregovori i da je predviđeno značajno uvećanje u svim postupcima, koje bi, ocjenjuju u ministarstvu, izazvalo negativne finansijske efekte za budžet, građane i poslovnu zajednicu.

– Ministarstvo pravde je smatralo nužnim da ne izda saglasnost na izmjene tarife jer je predloženo veliko povećanje troškova za rad advokata – istaknuto je.

Obrazložili su da bi prema predloženim izmjenama tarife došlo do povećanja vrijednosti boda za 50 odsto u krivičnom i parničnom postupku, zatim bi se povećao broj bodova za davanje savjeta i mišljenja, nagrada za vrijeme…

– Ministarstvo pravde je koristeći troškovnike iz sudskih predmeta, u parničnom i krivičnom postupku, izradilo ogledne primjere uporednog prikaza troškova po dosadašnjoj i novoj tarifi, gdje je ustanovljeno da bi predloženim izmjenama u nekim postupcima došlo do povećanja naknade za rad advokata čak u trostrukom iznosu, što smatramo apsolutno neprihvatljivim – podvučeno je.

Zatim su naveli i da se odlukom o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata, koju je donijela Skupština Advokatske komore RS 16. jula 2024. godine, obustavlja rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH, a što je suprotno Zakonu o advokaturi RS.

– Jasno je definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud, osim ako postoje razlozi predviđeni zakonom zbog kojih je dužan da odbije zastupanje. Niti jedna odredba zakona ali ni opštih akata AK RS ne propisuje mogućnost da pojedinačni akt Komore (Odluka Skupštine), može da bude pravni osnov za odbijanje zastupanja ako ga kao zastupnika ili branioca postavi sud – ocijenjeno je iz Ministarstva pravde RS.

Napomenuli su i da je Glavni disciplinski tužilac Advokatske komore RS uputio akt svim sudovima u Republici Srpskoj i Sudu BiH, i da traži od nadležnih sudova da ne donose rješenja o postavljanju advokata iz RS za odbrane po službenoj dužnosti, te ih ujedno obavještava da postupanje advokata suprotno odluci štrajku, predstavlja težu povredu službene dužnosti i da će svaki advokat koji bude postupao suprotno odluci biti disciplinski gonjen.

– Veoma je važno istaći da pravilnikom nije propisano da nepostupanje advokata po odlukama i nalozima Advokatske komore spada u teže povrede službene dužnosti, nego čini lakšu povredu. Kao teža povreda službene dužnosti propisano je neopravdano odbijanje preuzimanja zastupanja ili odbrane stranke kada ga postavi/imenuje sud. Dakle, prema važećim zakonskim i podzakonskim aktima, jasno proističe da Ministarstvo pravde može Glavnom disciplinskom tužiocu AK RS, podnijeti disiplinsku prijavu za svako neopravdano odbijanje zastupanja ili odbrane stranke – ocijenili su u Ministarstvu pravde RS, prenosi Mondo.

Pored svega, izrazili su spremnost da nastave pregovore sa predstavnicima Advokatske komore RS radi pronalaženja rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za advokate i za sve korisnike njihovih usluga.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)