Tiramisu overnight zobena kaša: Čuvena poslastica u obliku zdravog doručka
Foto: Unsplash

Tiramisu overnight zobena kaša: Čuvena poslastica u obliku zdravog doručka

Zdravo i ukusno.

Tiramisu je čuvena italijanska poslastica, a sama riječ u prevodu s italijanskog znači “podigni me”. Ovaj kremasti užitak napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa i piškota vremenom je postao jedan od omiljenih deserta ne samo u Italiji, već i u cijelom svijetu.

Desert se posljednjih godina pravi u raznim oblicima te možemo uživati u tiramisu palačinkama, tiramisu latteu, tiramisu raffaellu, kao i espressu, a ovih dana na društvenim mrežama popularan je recept za najzdraviji oblik ove poslastice do sada – tiramisu overnight zobenu kašu.

Tiramisu overnight zobena kaša

Pobornici zdrave ishrane znaju da je zob bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i brojnim drugim nutrijentima.



Zobena kaša daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šolje, te osigurava gotovo 100 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana. Takođe sadrži mnogo antioksidansa, uključujući vitamin E, tokotrienonole, selen, fenolne kiseline i fitinsku kiselinu.

Ostale hranjive tvari koje organizam dobija svakodnevnom konzumacijom zobene kaše uključuju vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar, magnezijum i druge fitonutrijente.

A overnight zobena kaša pravi se od zobenih pahuljica pomiješanih s mlijekom ili jogurtom te dodacima po želji, koje se veče prije pripreme i stave u frižider da biste ujutro imali zdrav doručak.

Ovog puta vam donosimo recept za tiramisu overnight zobenu kašu.

Sastojci:

1 šolja sitnih zobenih pahuljica

1 šolja grčkog jogurta

1 šolja mlijeka po izboru

3 kašike gorkog kakaoa u prahu

+ za dekoraciju

1 kašika čia sjemenki

3 kašike espresso kafe

malo soli

1 kašičice ekstrakta vanilije

2 kašičice meda

Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kakao, čia sjemenke i so. Dodajte espresso, mlijeko, med i vaniliju (pola količine meda i vanilije ostavite za kasnije). Pokrijte i ostavite u frižider na nekoliko sati. Kako biste napravili zdravi mascarpone, pomiješajte grčki jogurt, ostatak vanilije i meda i promiješajte. Izvadite zdjelu sa smjesom zobenih pahuljica iz frižidera. Pripremite dvije staklene zdjelice. U svaku zdjelicu slažite red smjese sa zobenim pahuljicama, pa red kreme. U svakoj bi porciji trebalo da budu po dva reda kreme i dva reda pahuljica. Na vrhu neka bude krema, a na nju pospite kakao prah kroz cjediljku.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)