Stanivukovic sa patrijarhom Porfirijem i Vučicem poslao snažnu poruku: Neka živi Srbija, Srpska i naš narod!
Foto: A. Čavić

Stanivukovic sa patrijarhom Porfirijem i Vučicem poslao snažnu poruku: Neka živi Srbija, Srpska i naš narod!

Ne smijemo da zaboravimo, jer ako to zaboravimo, znači da smo se odrekli naše istorije, a samim tim i budućnosti - rekao je on.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je jučerašnja centralna manifestacija povodom obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” bila veličanstvena i dostojna samog datuma, a da je 20.000 okupljenih u Loznici na toj manifestaciji pokazatelj da, kako kaže, nije uspio plan da nas nema.

U prisustvu brojnog naroda, zajedno sa visokim zvaničnicima Republike Srpske i Srbije Danu sjećanja na stradale i prognane Srbe u Akciji „Oluja“ Stanivuković je poručio da je oružana akcija “Oluja” sinonim za strašnu tragediju krajiških Srba, ali i sinonim našeg zajedničkog vaskrsenja.

– Taj plan traje vijekovima. Gotovo otkad srpski narod postoji, traje namjera da Srba nema, da nema pravoslavaca. Da nema naše nacionalne zastave, da nema naše himne, da nema grba, da nema Republike Srpske – rekao je Stanivuković za televiziju Prva.



On podsjeća da Srbija i Republika Srpska Dan sjećanja obilježavaju već deset godina, a da su juče zajedno poslali snažne poruke.

– Da je Srbija jaka, da ima svoju vojsku i da vodi suvjerenu autonomnu politiku, na šta smo svi ponosni. Srbija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali onog izvornog Dejtonskog, ne ovog što danas Bošnjaci, Sarajevo ili ko već sve želi da prepakuje – kazao je Stanivuković.

Dodao je da svake godine, obilježavajući veliku tragediju krajiških Srba, treba da suštinski produbimo naše sjećanje na taj događaj, te da se odupremo nepravdi zaborava koja nas kao narod iskušava.

-Više od 2.000 stradalih, najmanje 220.000 protjeranih, hiljade porušenih kuća i radnji, desetine bolnica i pravoslavnih crkvi, hiljadu spomenika, porušeni muzeji, imanja, trgovine i groblja… Upravo zbog ovih brojki nikada ne smijemo da zaboravimo 4. avgust i ono što se dešavalo narednih dana, jer ako to zaboravimo, znači da smo se odrekli naše istorije, a samim tim i budućnosti – istakao je Stanivuković.

On je ujedno zahvalio rukovodstvu Srbije što iz godine u godinu ulažu značajne napore da ovaj dan ovako izgleda, naglasivši da je obaveza svih nas da danas budemo ovdje, jer ako zaboravimo, rizikujemo da nam se isto ponovi.

-Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i naš narod – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)