POREĐENJA Ovo su najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj
Foto: Unsplash

POREĐENJA Ovo su najbolje plaćeni poslovi u Njemačkoj

Njemačka ima gotovo 800.000 slobodnih radnih mjesta u različitim sektorima.

Ljestvice najbolje plaćenih zanimanja u Hrvatskoj i Njemačkoj ne razlikuju se mnogo, no kad dođemo do visine plaća u top zanimanjima razlike su drastične.

Uprkos usporavanju privrede, njemačko tržište rada i dalje bilježi veliki manjak radne snage. Njemačka ima gotovo 800.000 slobodnih radnih mjesta u različitim sektorima, piše tportal.

Kada je riječ o zanimanjima s fakultetskim obrazovanjem najveća je potražnja za inženjerima i IT stručnjacima pa su i plate u tim sektorima najkonkurentnije.



Portal Amberstudent objavio je listu najbolje plaćenih zanimanja u Njemačkoj kao putokaz za internacionalne studente. Lista sadrži plate visokoobrazovanih stručnjaka sa specifičnim znanjima i vještinama.

Prosječna plata za zaposlene s punim radnim vremenom u Njemačkoj je 3.830 evra mjesečno (45.900 evra godišnje), a prosječna godišnja plata najbolje plaćenih profesionalaca kreće se između 6.250 evra mjesečno (75.000 evra godišnje) i 7.083 evra mjesečno (85.000 evra godišnje). Protom za svaku profesiju postoji veliki raspon od najniže do najviše plaće.

Najvišu prosječnu platu u visini od 85.100 evra imaju ljekari, a ovisno o užoj specijalizaciji i iskustvu ljekarske plate variraju od 47.700 evra do 142.200 evra.

Malo nižu prosječnu platu od ljekara imaju imaju piloti. Plate profesionalaca odgovornih za manevrisanje i upravljanje komercijalnim ili vojnim avionima i helikopterima kreću se u velikom rasponu od 27.600 evra do 160.900 evra, a najbolje uslove nude poznate kompanije kao što su Lufthansa, EasyJet, Air Hamburg i Condor.

Na trećem mjestu su advokati s prosjekom od 82.900 evra, a slijede programeri, jedna od najtraženijih profesija širom svijeta.

Ogromne razlike

Među najbolje plaćenim zanimanjima u Njemačkoj na petom mjestu su investicioni savjetnici za upravljanje portfeljem. Portfolio menadžeri moraju posjedovati veliko poznavanje finansijskih tržišta kako bi donosili mudre odluke. Najbolje kompanije koje nude ovaj posao su Baker Hughes, Schüco, SEB AB i Landesbank Berlin.

Na njemačkom tržištu rada su uvijek dobro kotirali i elektro inženjeri, važna karika u mnogim industrijskim divovima poput Airbusa, Siemensa i BMW-a.

Usporedba hrvatskih i njemačkih plata za top profesije pokazuje ogromne razlike. Njemačke plate za najbolje plaćena zanimanja su tri do četiri puta više nego u Hrvatskoj. Primjerice, u Njemačkoj najbolje plaćeni ljekara zarađuju i više od 10.000 evra mjesečno dok u Hrvatskoj najviše ljekarske plate dosežu oko 3.300 evra.

Slična situacija je i drugim prestižnim profesijama. Najmanja razlika je u platama pilota koje su u Njemačkoj približno dvostruko više nego u Hrvatskoj.

Najveće razlike među dvije zemlje su u platama elektro inženjera i risk menadžera. U Njemačkoj su plate ovih stručnjaka šest do sedam puta više nego u Hrvatskoj, prenosi N1.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)