Od ponedjeljka do srijede “kuvaćemo” se na 40 stepeni
Foto: pexels

Od ponedjeljka do srijede “kuvaćemo” se na 40 stepeni

Treći toplotni talas.

U Republiku Srpsku stigao je novi toplotni talas tokom kojeg će od ponedjeljka do srijede temperatura vazduha biti 40 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna temperatura vazduha danas i sutra biće od 33 do 38, od ponedjeljka do srijede do 40, a u četvrtak od 30 do 37 stepeni Celzijusovih.

-Tokom ovog perioda biće pretežno suvo i sunčano, a kratkorajna vrlo slaba kiša sa grmljavinom moguća je samo ponegdje – rekla je Srni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Ana Stojanović.



Ona je upozorila da je, usljed ovih visokih temperatura vazduha već duže vrijeme i nedostatka padavina, znatno povećan rizik od požara na otvorenom.

-U narednim danima u Hercegovini će duvati umjereno do jaka bura, što će dodatno pojačavati rizik od požara – ističe Stojanovićeva.

Ona je dodala da se blagi pad temperature očekuje od petka, 16. avgusta.

-Tada su moguće i padavine, mada ne vjerujemo da će biti nekih ozbiljnijih padavina. Nakon toga je moguć novi toplotni talas, ali za sada ne možemo pričati o tome – rekla je Stojanovićeva.

Ona je podsjetila da su u junu i julu bila dva toplotna talasa u Srpskoj.

Stojanovićeva je navela da će po svemu sudeći ovo ljeto biti toplije od prosjeka, kao i da je moguće da će i u septembru temperature vazduha biti više od prosjeka.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)