EPIDEMIJA U BIH Gotovo 7.000 slučajeva zaraze morbilima!
foto: envato

EPIDEMIJA U BIH Gotovo 7.000 slučajeva zaraze morbilima!

Bolest za koju je vakcinacija prevencija.

Da se epidemija morbila, koja je, nažalost, odnijela i dva mlada života u dobi od 17 i 18 godina, širi u BiH, potvrđuju informacije o tome da su prvi slučajevi zabilježeni i na jugu BiH.

Četiri slučaja

Tako su iz Doma zdravlja Mostar izvijestili da su prijavljena četiri slučaja morbila, a prijavu ovog oboljenja, poznatog i kao ospice i krzamak, potvrdili su i iz Doma zdravlja „Stari grad“ Mostar.

Iako su do sada prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima.



– Pozivamo sve roditelje čija djeca još nisu vakcinisana protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posjete našu ustanovu i vakcinišu ih. Već nekoliko dana nakon  postiže se dobar imunološki odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe – navodi se u saopćenju Doma zdravlja Mostar.

Epidemiološka slika u vezi sa slučajevima morbila u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dugo je bila povoljna, međutim, nadležni su upozoravali na pojavu ovog oboljenja upravo zbog niske stope vakcinacije.

Najgore u KS

Upravo je zbog pada kolektivnog imuniteta došlo do epidemije u FBiH, vjerovatno, najveće u posljednjih 20 godina.

Prema posljednjim podacima ZJZ-a FBiH, zaključno sa 7. avgustom, u Federaciji BiH je registrovano 6.948 slučajeva zaraze morbilima, s dva smrtna ishoda. Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojima je zabilježeno više hiljada slučajeva ospica.

U RS 301 slučaj

U Republici Srpskoj morbilima je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, zaražena 301 osoba od kojih najviše u Bijeljini, i to 225. Među zaraženima u RS je 18 beba mlađih od godinu, 141 u dobi od jedne do četiri godine, 76 od pet do devet godina, a 29 je starije od 30 godina.

Morbili su registrovani i kod 14 djece od 10 do 14 godina, sedam zaraženih je u dobi od 15 do 19 godina, a 16 od 20 do 29 godina.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)