Vlada Srpske prihvatila uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112
Foto: Blink

Vlada Srpske prihvatila uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112

Ranije traženo da se usvoji na nivou BiH.

Vlada Srpske prihvatila je informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve “112”, što je korak bliže da se ovaj zakon usvoji na nivou BiH, a broj zvanično uvede.

– Vlada podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Srpske – saopšteno je.

U daljem, Vlada  je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje pomenutog broja.



Pored ovoga, Vlada je na sjednici koja je održana u četvrtak, prihvatila i informaciju o cijeni transporta prirodnog gasa po Ugovoru o transportu prirodnog gasa zaključenom 2. februara 2024. godine između “Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva i “Energoinvesta” iz Sarajeva. Vlada ovdje konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela rješenje 27. juna 2024. godine kojim se “Sarajevo gasu” odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa za zonu “Zvornik 1/Karakaj-Kladanj (Starić)” za tarifni period od tri godine, imajući u vidu elemente utvrđene u tarifnom postupku po osnovu kojih je određen regulatorni potrebni prihod.

– U skladu sa odredbama člana 10. Ugovora o transportu prirodnog gasa od 2. februara 2024. godine, te imajući u vidu navedeno rješenje, Vlada je saglasna da se tarife utvrđene istim primjenjuju na cijelu 2024. godinu – rečeno je iz Vlade , odakle su zadužili Ministarstvo energetike i rudarstva Srpske i privredno društvo “Sarajevo gas” da sa usvojenim zaključkom upoznaju naručioca “Energoinvest” i provedu ostale potrebne aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o Prednacrtu zakona o elektronskim medijima u BiH i Prednacrtu zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, te je saglasna sa daljim učešćem predstavnika institucija Republike Srpske u radnoj grupi za pripremu Prednacrta zakona o elektronskim medijima u BiH.

– Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade  predloži kandidate za člana i zamjenskog člana radne grupe za pripremu Prednacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH – piše u saopštenju.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)