UDAR NA DŽEP Građane očekuju i veće cijene struje
Foto: Pexels

UDAR NA DŽEP Građane očekuju i veće cijene struje

Stanić ističe da je privreda BiH ove godine imala značajan pad izvoza u svim oblastima, a ne samo u pogledu električne energije.

Proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini je u konstantnom padu, dok istovremeno uvoz raste, a naši sagovornici kažu da je to jako loše za našu privredu, te ističu da bh. građane u narednom periodu zbog ovakve situacije očekuju i veće cijene struje.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je u junu proizvela 1.028 GWh električne energije, što je za 19,8 odsto manje nego u istom mjesecu lani, kada je proizvedeno 1.282 GWh.

– U ukupnoj bruto proizvodnji hidroelektrane su učestvovale sa 29,9 odsto, termoelektrane sa 65,2 odsto, a solarne i vjetroelektrane sa 4,9 odsto  – navodi se u podacima Agencije.



Dodaju da je istovremeno u junu uvezeno 472 GWh električne energije, što je 78,1 odsto više nego u istom mjesecu lani, kada je uvoz bio 265 GWh.

– Uvoz u junu najveći je mjesečni uvoz u posljednjih nekoliko mjeseci. Primjera radi, u maju je uvoz iznosio 373 GWh, u aprilu 419 GWh – stoji u ovim podacima.

Ističu da je istovremeno u junu je izvezeno 614 GWh sati električne energije ili 4,2 odsto manje nego u istom mjesecu lani, nakon 547 GWh u maju i 487 GWh u aprilu.

– Ukupna proizvodnja iz vjetroelektrana i solarnih elektrana iznosila je u junu 51 GWh, nakon 56 GWh u maju i 52 GWh u aprilu. Proizvodnja je nešto veća nego u istom periodu 2023. godine, kada je u junu proizvedeno 39 GWh, u maju 48 GWh, a u aprilu 47 GWh – kazali su iz Agencije za statistiku BiH.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je BiH došla u situaciju da postaje zemlja koja uvozi električnu energiju, umjesto zemlja izvoznik.

– Slušamo non-stop objašnjenja od aktuelne vlasti kako imaju probleme, a nikakvog oni rješenja za ove probleme nemaju, jednostavno dolazimo u situaciju da će nam drastično pasti izvoz električne energije, najtraženije robe iz BiH, a da će doći do rasta uvoza – kazao je Bečarević.

Prema njegovim riječima, “Elektroprivredi BiH” u mnogim danima je jeftinije da uvozi električnu energiju nego da je proizvodi iz postojećih termoelektrana.

– Građani BiH i dalje mogu očekivati povećanje cijena električne energije, jer ovaj sadašnji sistem postaje neodrživ – kazao je Bečarević i dodao da su svi koje se bave energetikom prognozirali ovo stanje.

– Sve zemlje u okruženju su počele graditi proizvodne objekte iz obnovljivih izvora, ne treba im ona energija koja se proizvodi iz uglja, jer će ona biti opterećena taksama – kazao je Bečarević.

Ekonomista Milenko Stanić ističe da je privreda BiH ove godine imala značajan pad izvoza u svim oblastima, a ne samo u pogledu električne energije.

– To pokazuje da je stanje u privredi loše u odnosu na prethodni period. A kad govorimo samo o električnoj energiji, vremenske prilike su bile loše za hidroelektrane, a što se tiče termoelektrana, one u Srpskoj dug o godina posluju u dosta lošim uslovima i uvijek ili su na gubitku poslovanja ili su na ivici gubitka – kazao je Stanić.

Pojasnio je da je to zbog toga što su postojeći kapaciteti iscrpljeni.

– Ali, ni dinamika kojom bismo morali raditi obnovljive izvore energije i zamjenske izvore, odnosno energiju sunca i vjetra, ne ide onim tempom koji bi trebalo da obezbijedi zamjenu termoelektrana – kazao je Stanić.

Kako je rekao, zbog manje proizvodnje BiH je prinuđena da uvozi električnu energiju.

– Nažalost, gubimo ključni izvozni adut, što je zaista loše za našu privrednu strukturu – kazao je Stanić i dodao da u ovoj godini, barem do novembra, ne bi trebalo da bude rasta cijena.

– Zbog stanja u cijelom energetskom sektoru, to pitanje će sigurno u narednom periodu biti otvoreno. Tako da je moguće da će u novembru ili decembru doći do skoka cijena električne energije – kazao je Stanić.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)