RODITELJE ČUO SAMO STANIVUKOVIĆ Do 2020. besplatni udžbenici nedostižan pojam, danas ustaljena praksa
Foto: A. Čavić

RODITELJE ČUO SAMO STANIVUKOVIĆ Do 2020. besplatni udžbenici nedostižan pojam, danas ustaljena praksa

Politiku besplatnih udžbenika tada su počeli slijediti brojni gradovi u Republici Srpskoj , među kojima je i Bijeljina.

Ja sam nezaposlena majka troje djece, moja porodica je u kreditu i živimo pod kirijom, a samo prvo dijete je školskog uzrasta i po Vašoj odluci nemamo pravo na besplatne knjige. Voljela bih kad bi mi neko obrazložio kojim kriterijumima  i kojom logikom su se  vodili ti koji su odlučivali?  – rekla je jedna majka iz Banjaluke u dopisu koji je poslala portalu BUKA. Pismo je upućeno u junu 2020. godine.

Tada je za Vladu Srpske i aktelnu vlast u Banjaluci ovo bila “nedostižna misija”. Pričalo se samo o tome kako nema para i kako novci nisu predviđeni u budžetu.

Ista majka napisala je i sljedeće.



– Da se razumijemo ja djecu nisam rađala državi, nego sebi, ali kad se već potencira priča o  natalitu voljela bih da se to vidi iz konkretnih primjera, a ne da se sve svodi na prazne priče i manipulaciju – kazala je ponosna majka troje predivne djece i istakla da će svoju djecu iškolovati i izvesti na pravi put i bez ičije pomoći.

Aktivista Duško Tadić koji je pokrenuo inicijativu za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj izjavio je u medijima da razumije da možda nije bilo sredstava da se svoj djeci odjednom obezbijede besplatni udžbenici, ali mu je nejasno kako djeca iz porodica u kojima roditelji imaju troje djece ne mogu dobiti besplatne udžbenike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske tada su naveli da su za školsku 2020/2021. godinu planiraju obezbijediti  besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, kao i za treće i naredno dijete iz porodica sa troje i više djece, a koje nisu porodice u stanju socijalne potrebe, odnosno nisu korisnici usluga centara za socijalni rad.

“Slučaj” Banjaluka

Banjaluka je svoj glas zbog svega navedenog digla glas još 2018. godine kada su građani potpisivali peticiju za besplatne udžbenike “ZA SVE OSNOVCE”. Sluha ni tada nije bilo.

Godine 2020. na vlast dolazi nova administracija u Gradu Banjaluci, a to pokreće lavinu novih mjera i to u čitavoj državi.

Naime, prva mjera gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića bili su upravo besplatani dužbenici za sve osnovce.

Odjednom je novca bilo, i to ne samo u gradu Banjaluci,  nego i u resornom ministarstvu.

Podsjetimo,  te iste godine Minstarstvo prosvjete i kulture Srpske donosi odluku da poveća obim besplatnih udženika, odnosno da omogući  svim školarcima za prva četiri razreda besplatne komplete udžebenika. Dakle uključene su još dvije školske godine.

Grad Banjaluka na sebe preuzima trošak udžbenika od 5 do 9 razreda osnovne škole.

Time je nova Gradska administracija pokazala u kojem pravcu će ići, a uslijedio je niz brojnih besplatnih mjera kako bi se poboljšao život svih građana.

Politiku besplatnih udžbenika tada su počeli slijediti brojni gradovi u Republici Srpskoj, među kojima je i Bijeljina.

Blink

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)