BORBA ZA OPSTANAK Hoće li sankcije “ugušiti” Dodikovu vlast u Republici Srpskoj?
Foto: V. Ševčuk

BORBA ZA OPSTANAK Hoće li sankcije “ugušiti” Dodikovu vlast u Republici Srpskoj?

Najgore od svega je što su njegove igre ugrozile same temelje Republike Srpske – kaže Janjić.

Američke sankcije najvišim zvaničnicima Republike Srpske, kao i firmama koje SAD povezuju s članovima porodice aktuelnog predsjednika Srpske, Milorada Dodika, već mjesecima predstavljaju povod za razne spekulacije o tome da li to Srpska može da “preživi” i da li se njena ekonomija nalazi pred kolapsom.

Jedan od onih koji se ovih dana uključio u raspravu o efektima američkih sankcija prema Dodiku i političkom rukovodstvu Srpske jeste i lider SDA, Bakir Izetbegović. On je u intervjuu za FTV, između ostalog, ustvrdio kako se lider SNSD nalazi u “veoma teškoj ekonomskoj situaciji”, te da će se, prema njegovim riječima, “ugušiti” u sankcijama.

– Milorad Dodik je ovo sam sebi uradio. Oni (Amerikanci) su išli sa strategijom – Dodik se promijenio. Ponudili su mu ruku. Dakle, svi su izlazili s pričom da SDA nije znala s Dodikom. Ovo je taj Dodik kojeg se mi sjećamo, on je postao još gori. Šta je sve uradio za destabilizaciju BiH, kakve je uvredljive riječi izgovorio predstavnicima sila i velesila – rekao je Izetbegović, ocijenivši da se Republika Srpska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.



Smatra i da će se aktuelni predsjednik Srpske “ugušiti u sankcijama i ekonomskoj nestabilnosti RS”.

– Kada smo tražili da mu se uvedu sankcije, nisu htjeli. Sada (Dodik) ulazi u živo blato iz kojeg se neće izvući. Američki ambasador će otići ali je startovao mašineriju u Vašingtonu koja će samljeti ovo što radi Dodik. Oni su krenuli na njega, neće to moći izdržati – uvjeren je Izetbegović.

Da li će američke sankcije “ugušiti” vlast Milorada Dodika i SNSD u Republici Srpskoj pitali smo za mišljenje političkog analitičara iz Beograda, Dušana Janjića. On tvrdi da je još prije dvije godine bio upoznat s informacijom da je “mašinerija” protiv Dodika u Vašingtonu pokrenuta, ali da ta “mašina”, prema njegovim riječima, sporo radi i još uvijek je nepoznato šta sve ona podrazumijeva.

– Ovdje se, takođe, radi o fenomenu Milorada Dodika, ali i politike koju on predstavlja. To je, iz američkog ugla gledanja, politika sukobljavanja i obnavljanja etnonacionalizama, kao i zloupotrebe Republike Srpske i secesionizma kako bi se došlo do ujedinjenja sa Srbijom. To je samo prvi dio priče zbog koje američka “mašina” radi – kaže Janjić.

Ističe da postoji i drugi dio priče koji se, dodaje, tiče neuređenih odnosa u Federaciji BiH, kao i neriješenog pitanja Dejtonskog sporazuma.

– Američka mašina je posebno aktivirana od februara 2022. godine i tadašnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je ocijenjeno da postoji evidentno postojanje mogućeg žarišta u BiH i prijetnja od izbijanja otvorenih oružanih i građanskih sukoba. Jedan od proizvođača takve situacije jeste Dodik, ali prijetnja postoji i u nečem čega se Zapad posebno plaši, a to je porast islamskog radikalizma, posebno organizacija povezanih s Hamasom i Hezbolahom – tvrdi Janjić.

Podsjeća da je još prije tri godine bilo postavljano pitanje da li će Dodik otići s političke scene i kako će se to dogoditi.

– Moguće je da dođe do vanrednih izbora kako bi se razriješila sadašnja situacija. Što se tiče Dodika, ispred njega je period u kojem sam mora da donosi važne odluke, budući da je sve više izolovan. Sve ono u šta je vjerovao, pa i to da je “jači od sudbine”, potpuno se istopilo – smatra Janjić.

On, između ostalog, povlači paralele između političke sudbine aktuelnog predsjednika Srpske sa bivšim neprikosnovenim političkim vladarom Crne Gore, Milom Đukanovićem.

– Baš kao i Dodik, Milo Đukanović je takođe povjerovao da je “jači od sudbine”. Ni Đukanović ni Dodik nisu biznismeni, već političari, koji su sve što imaju zaradili na osnovu politike. Što se tiče Srbije, poruka je jasna. Naravno da će Aleksandar Vučić i drugi jasno reći da se ne odriču Republike Srpske, ali to ne znači da se neće odreći ovakvog Dodika. Ako ne razumije sve ove poruke, Dodik i dalje može sebe da zavarava da je jači od sudbine, a takvi vrlo često završe loše. Najgore od svega je što su njegove igre ugrozile same temelje Republike Srpske – ocjenjuje Janjić.

S druge strane, profesor geopolitike Srđan Perišić ističe da se o “gušenju” Republike Srpske, i to intenzivno, govori već tri godine, ali da do toga ipak nije došlo.

– SAD stoje iza tog pokušaja ekonomskog gušenja Republike Srpske, a sada su to intenzivirali uvođenjem sankcija pojedinim firmama, pa zbog toga postaju glasniji i takvi kao što je Bakir Izetbegović – kaže Perišić.

Navodi da više nikakva novost nisu priče kako su Milorad Dodik i njegova vlast, navodno, pri kraju, zatim kako će Republika Srpska biti ekonomski srušena zbog Dodika i tome slično.

– U suštini, Srpska je sebe otvorila izvan Zapada. Tu ne mislim samo na Mađarsku, pa i Tursku ili Azerbejdžan, već prije svega mislim na Rusiju i Kinu. Dok je god tako, Republika Srpska ne može da bude ugušena ni finansijski ni ekonomski i uvijek će imati neki oslonac, što prethodnih decenija nije bio slučaj – smatra Perišić.

Jedina enigma u cijeloj priči, prema njegovom mišljenju, jeste ponašanje vlasti u Srbiji.

– Jedino pitanje je Beograd, odnosno da li je vlast u Srbiji voljna da ne sprečava okretanje Republike Srpske prema partnerima koji s njom žele da sarađuju. Što se tiče svega ostalog, Republika Srpska neće biti ugušena niti će se bilo šta dramatično mijenjati do sljedećih parlamentarnih izbora – predviđa Perišić, piše Srpskainfo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)