DA LI JE ZAISTA TAKO? BiH nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja
Foto: Unsplash

DA LI JE ZAISTA TAKO? BiH nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja

Sve više uvozimo radnike...

U BiH je u prošloj godini izdato 2.449 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, dok za ovu godinu kvota iznosi 6.073 dozvole, a naši sagovornici ističu da je i ovaj broj nedovoljan za domaće tržište i dodaju da BiH nedostaje 30.000 radnika različitih zanimanja.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, ističe da ovi brojevi govore o sve većoj potrebi za radnom snagom iz inostranstva.

– Mi smo, samo iz Federacije, tražili da nam odobre uvoz 18.000 radnika, plus Republika Srpska, tako da je realna procjena da nam u BiH fali 30.000 radnika. Međutim, kvote sada Savjet ministra BiH povećava na naše zahtjeve, ali ključna stvar u vezi s tim je to što su spore procedure – kazao je Smailbegović.



Pojasnio je da, sprovodeći procedure zapošljavanja stranaca, ne stignu nikad iskoristiti dozvoljenu kvotu.

– Procedure su rigorozne, tako dugo traju i, ako uvezemo radnika, treba nam skoro godina dana da se sve završi, a vrlo često se ne odobri uvoz – kazao je Smailbegović i dodao da se često dešava da ti radnici odustanu i nađu drugi posao, te kako kaže, ne isplati im se čekati godinu dana da se riješe dokumenti u BiH.

Kako je rekao, veliki broj privrednika u BiH je zbog manjka radnika prinuđen da smanji obim svog poslovanja, te kako ističe, dešava se da privrednici svoje poslove sele u druge zemlje u susjedstvu zbog lakšeg poslovanja.

– Bolji je ambijent poslovanja, lakše dolaze do radne snage – kazao je Smailbegović i istakao da se sada dešava da ne idu samo radnici, nego čak i kompanije, što će, kako kaže Smailbegović, dovesti do pada privredne aktivnosti u BiH.

– Tako da će ekonomija BiH krenuti nizbrdo – zaključio je Smailbegović.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je da je broj od 2.000 mali, jer se ta kvota relativno brzo popunila.

– Potrebe, odnosno potražnja za tim radnicima su bile veće. Naravno da su strani radnici koji se nude radnici sa nižim kvalifikacijama i upravo oni su našli svoje mjesto na poslovima kao što je građevina, pomoćni radnici u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji i metalnoj industriji – kazao je Ćorić.

U ovom trenutku, kada su smanjene privredne aktivnosti, kada je neizvjesnost kakva će biti naredna godina i kada su padovi fizičkog obima proizvodnje, Ćorić kaže da je previše optimistično razmišljanje da BiH može da zaposli 30.000 stranih radnika.

– Sigurno je da kvote treba da budu daleko više od broja 6.000, ali pod uslovima da sve ide po zakonu, da nema zloupotreba, ali ti radnici dolaze ovdje i vrlo često im je to prva stanica na putu ka Evropi – kazao je Ćorić i dodao da je potrebno da se vodi računa ko se to dovodi u BiH.

– Treba u narednom periodu povesti računa da se uvoze radnici sa većim kvalifikacijama i većim znanjem – zaključio je Ćorić.

Savjet ministara je nedavno, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojio Godišnji izvještaj Ministarstva civilnih poslova o realizaciji odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za prošlu godinu.

U izvještaju se navodi da je od 2.449 radnih dozvola koje se računaju u odobrenu kvotu o radnim dozvolama za zapošljavanje stranaca, u prošloj godini 579 produženih radnih dozvola i 1.870 radnih dozvola za novo zapošljavanje.

Ukupno je u BiH u prošloj godini izdato 4.586 važećih radnih dozvola i to 2.449 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 2.137 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote.

Prema odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2024. godinu, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH iznosi 6.073 radne dozvole, od čega se na Federaciju BiH odnosi 4.295, Republiku Srpsku 1.400 i Brčko distrikt 378 radnih dozvola.

Iz Ministarstva civilnih poslova podsjećaju da nacrt godišnje kvote sačinjava Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa zavodima za zapošljavanje Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta BiH na osnovu iskazanih potreba o broju potrebnih radnih dozvola za strance entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta prema procijenjenim potrebama.

Prema državama porijekla, najviše stranaca koji su radili u BiH u 2023. godini bilo je iz Turske, Srbije, Nepala, Bangladeša i Indije, a najveći broj radnih dozvola izdat je u sektorima građevinarstva, trgovine, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i reakcije, poslovanja nekretninama, prerađivačkoj industriji te hotelijerstvu i obrazovanju.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)