MISTERIJA KOJA ZAOKUPLJA MAŠTU Da li ste već posjetili kamenu kuglu u Slatini? (VIDEO)
Foto: YT

MISTERIJA KOJA ZAOKUPLJA MAŠTU Da li ste već posjetili kamenu kuglu u Slatini? (VIDEO)

Slične kugle nalaze se i u Zavidovićima.

Ako volite misteriju i prirodne fenomene, posjetite kamenu kuglu u Slatini…

Kada ugledate veliku kamenu nabranu kuglu u šumi, pored potočića, koja uopšte ne pripada sredini u kojoj se nalazi, naravno da ćete se pitati “odakle ona ovdje?”

Naime, mirno izletište i turistički centar u naselju Slatina, u blizini Banjaluke, godinama privlači brojne turiste.



Mali je broj posjetilaca koji znaju da okolne slatinske šume kriju jednu najvećih kamenih kugla na teritoriji BiH, koja je teška oko deset tona.

Do velikog kamenog masiva dolazi se utabanim i obilježenim šumskim putićem, kroz lijep prirodni šumski ambijent.

Dragan Marić, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji opštine Laktaši, kazala je da je kamenu kuglu prije oko 15 godina pronašao pokojni koreograf Vaso Popović.

Samo porijeklo kugle zvanično nikada nije istraženo i dokazano. Postoji mnogo teorija o njenom nastanku. Jedna od njih je i ta da je ona magmatska stijena dobijena radom prirodnih sila, prije svega vode, s obzirom na to da se pored nje nalazi potok, koji je u ranijim vremenskim epohama možda bio i veća rijeka.

Druga teorija govori da je ogromni masiv u stvari meteorit, a postoje i teorije da je sama kugla u stvari djelo ljudskih ruku s obzirom na to da nije savršenog oblika.

Slične kugle nalaze se i u Zavidovićima, o čemu je govorio je i naš poznati putopisac Robert Dacešin. Više infomacija o ovim misterijama  pogledajte u videu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)