SZO istraživanje: Ne postoji veza između raka mozga i upotrebe mobilnih telefona
Foto: Unsplash

SZO istraživanje: Ne postoji veza između raka mozga i upotrebe mobilnih telefona

Nije došlo do povećanja broja oboljelih od ovee vrste karcinoma u svijetu.

Ne postoji veza između upotrebe mobilnih telefona i povećanog rizika od raka mozga, navodi se u zaključcima istraživanja sprovedenog širom svijeta koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

Uprkos ogromnom porastu upotrebe bežične tehnologije, nije došlo do povezanog porasta incidence raka mozga, pokazalo je istraživanje.

To se odnosi i na ljude koji obavljaju duge telefonske razgovore ili one koji koriste mobilne telefone više od jedne decenije.



Konačna analiza obuhvatila je 63 studije provedene od 1994. do 2022. godine, a obavilo ju je 11 istraživača iz deset zemalja, uključujući tijelo za zaštitu od zračenja Vlade Australije.

U radu su procijenjeni efekti radiofrekvencije koja se koristi u mobilnim telefonima, kao i za televiziju, bebi monitore i radare, rekao je jedan od autora istraživanja Mark Elvud, profesor epidemiologije raka na Univerzitetu Ouklend, na Novom Zelandu.

-Nijedno od glavnih pitanja koje smo proučili nije ukazalo na povećani rizik – rekao je on.

Tokom analize razmatran je karcinom mozga kod odraslih i djece, kao i rak hipofize, pljuvačnih žlijezda i leukemija, te rizik povezan sa upotrebom mobilnih telefona, baznih stanica ili predajnika. Proučeni su i efekti rizika usljed profesionalne izloženosti.

U ranijim sličnim istraživanjima SZO i drugih međunarodnih zdravstvenih tijela takođe je saopšteno da nema definitivnih dokaza o štetnim efektima po zdravlje usljed zračenja iz mobilnih telefona, ali je pozvano na dodatna istraživanja.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)