BUDITE OPREZNI Postoji mogućnost širenja virusa Zapadnog Nila i u BiH
Foto: Pexels

BUDITE OPREZNI Postoji mogućnost širenja virusa Zapadnog Nila i u BiH

Groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i osip.

Slovenija je nedavno potvrdila prve ovogodišnje slučajeve zaraze virusom Zapadnog Nila, dok je u Srbiji do kraja augusta bilo 20 slučajeva zaraze.

Doc. dr sc. med. Stela Stojisavljević, stručna službenica za imunizaciju u kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije u Banjaluci, rekla je kako ove godine u Bosni i Hercegovini još nije bilo zaraženih, barem prema informacijama s kojima raspolažu, ali i to da postoji realna mogućnost da se ovaj virus proširi na područje BiH.

Ključni simptomi virusa Zapadnog Nila

– Groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i osip, a u teškim slučajevima može doći do encefalitisa i meningitisa. Simptomi se javljaju 3-4 dana nakon uboda. Simptomi se dešavaju kod veoma malog broja osoba koje su zaražene virusom Zapadnog Nila i ne treba stvarati paniku – rekla je u Novom danu doc. dr sc. med. Stojisavljević.



Koliko su komarci koji prisutni u našoj regiji, uključujući BiH?

Ovi komarci su, ističe doc. dr sc. med. Stojisavljević, prisutni na području Balkana, a samim time i u Bosni i Hercegovini. Koliko ih bude, zavisi od sezone i klimatskih uslova.

– Komarci, pa i ovi koji prenose virus Zapadnog Nila, vole vode, posebno stajaću jer je to mjesto na kojem se razmnožavaju. Dok god imamo stajaću vodu i legla komaraca mi možemo očekivati njihovo prisustvo na našem području.

Kako se zaštititi od komaraca koji prenosi virus Zapadnog Nila?

– Osobe starije od 50 godina i mala djeca, imunokompromitovane osobe su pod većim rizikom za razvoj bolesti u slučaju da dođe do ugriza. Mjere prevencije važe za sve, posebno za ove osobe. Trebalo bi da se zaštitite korištenjem sredstava protiv komaraca, nošenjem odjeće koja ima duge rukave i nogavice, smanjiti vrijeme koje provodite vani u zoru i sumrak kada su komarci najaktivniji, koristiti zaštitne mrežice u kući i stanovima i ne zadržavati se u područjima gdje postoji stajaća voda. Oko kuće ukloniti plastične kante u kojima se nalazi voda ili ih obrnuti naopačke. Komarci vrlo često budu i u automobilskim gumama, tu im bude mjesto razmnožavanja – upozorila je.

Korona virus danas

Korona virus se nastavlja razvijati, ali na našu sreću, ističe doktorica, trenutni sojevi virusa imaju nešto blaže oblike bolesti u poređenju s ranijim talasima pandemije.

– Nove varijante virusa mogu uticati na stopu prenosa i težinu simptoma iako primarno ostaje isti način prenosa – putem vazduha, u budućnosti možemo očekivati nove varijacije virusa koje mogu imati veću ili manju stopu prenosa. Virus može evoluirati da izbjegne djelimičnu zaštitu koju mu pruža vakcinacija. Smjernice se nisu mnogo promijenile. I dalje se preporučuje pridržavanje osnovnih preventivnih mjera kao što je nošenje maske u visokorizičnim zatvorenim okruženjima, redovno pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti kada je moguće. Takođe, savjetuje se vakcinacija koja je i dalje ključna za sprečavanje težih slučajeva korona virusa i hospitalizacija, a posebno za osobe koje imaju određene hronične bolesti, osobe starije životne dobi i trudnice koje su u povećanom riziku od korona virusa – rekla je doc. dr sc. med. Stojisavljević.

BiH nema vakcine protiv covida

Kako je navela doc. dr sc. med. Stojisavljević, u Bosni i Hercegovini trenutno nije dostupna vakcina protiv covida, samim time vakcinacija nije moguća.

– Da li je to zbog nedostatka interesa stanovništva ili vakcina nije dostupna, to vam ne mogu odgovoriti. U BiH je registrovano oko 20 slučajeva zaraženih korona virusom. Lokalne zdravstvene vlasti prate epidemiološku situaciju i poduzimaju mjere u skladu s tim – dodala je.

Simptomi covida

Srećom, novi soj donosi blaže simptome slične gripi.

– Ako ne dođe do težih simptoma, ostaje vrlo često neprimijećen. Potrebno je samo simptomatsko liječenje. Mnogi pacijenti se i ne javljaju zdravstvenim radnicima upravo zbog težine kliničke slike. Ukoliko je temperatura dugotrajno povišena, dugotrajna glavobolja onda se treba javiti ljekaru – poručila je doc. dr sc. med. Stojisavljević, prenosi N1.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)