“Ljeto prođe, skupštine nigdje” Milanović poručio da ovaj skupštinski saziv nije opravdao svoju ulogu (VIDEO)
Foto: Blink

“Ljeto prođe, skupštine nigdje” Milanović poručio da ovaj skupštinski saziv nije opravdao svoju ulogu (VIDEO)

"Nije se raspravljalo o važnim pitanjima za građane".

Ljeto nam prođe, a skupštine nigdje. Nisu li trebali ipak odbornici raspravljati o važnim životnim temama? Upitao se ovo gostujući u emisiji Banjalučka hronika, šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović.

– Mi smo posljednju redovnu sjednicu imali 15. maja. Prije toga dvije, tako da smo za čitavu ovu godinu imali samo 3 redovnu sjednice. Još kada se tome doda, da su i one bile sa dosta skinutih tačaka, shvatićete da ni one nisu bile kompletne. Gledajte, ne tvrdim ja da su sve predložene tačke dobre, ali građani Banjaluke imaju pravo da čuju obje strane – kaže Milanović .

Sada, gotovo na kraju mandata možemo reći, da ovaj saziv gradskog parlamenta ipak nije opravdao svoju ulogu, kaže Milanović.



– Moramo ipak biti iskreni, i s druge strane reći da nisu svi odbornioci krivi za to. Bilo je tu jako puno kvalitetnih odbornika koji su dosta revnosno radili svoj posao. Dolazili su na radna tijela, komisije, sjednice, odnosno odgovorili su zadatku koje im je poverio narod. Ipak dobar dio nije, tako da Skupština grada u cjelini nema prolaznu ocjenu, čast izuzecima – kaže Milanović.

Osvrnuvši se na rad gradske uprave s jedne strane i Skupštine grada s druge, Milanović je podsjetio da je ova situacija sa gradskom upravom iz jednog političkog bloka i skupštinskom većinom iz drugog bila nova i za jednu i za drugu stranu, ali da se na žalost sve svelo na politiku, iako je bilo životnih tema, koje nisu trebale biti politika.

– Na kraju mislim da su gradska uprava i gradonačelnik uradili zaista mnogo, kako kapitalnih projekata tako infrastrukturnih, socijalnih politika…Isto tako vjerujem da je bila bolje prohodnost u Skupštini, da su se odluke lakše donosile, vjerujem da bi to bilo još bolje. Ja se nekada čudim kako smo uopšte uspjeli da uradimo neke stvari, u takvim okolnostima. Radom Skupštine nisam zadovoljan, jer smo mogli biti mnogo produktivniji, efikasniji i opravdati pred građanima povjereni mandat – kazao je Milanović.

Kada su u pitanju projekti koji će zasigurno ostati duboko urezani građanima u sjećanju iz ovog perioda, to su sigurno uređene obale Vrbasa, kaže Milanović

– Od socijalnih politika, to su sigurno besplatni udžbenici, što su prepoznale i neke druge lokalne zajednice, zatim besplatna legalizacija objekata, koja je monogim ljudima riješila njihove najveće životne probleme. Moram da priznam da sam mislio da neke poteze niko nikada neće kritikovati, a desilo se. Evo recimo Palas. Konačno je srušeno to ruglo tamo, koje je narušavalo izgled centra grada, a vidjeli smo da se i to kritikovalo. Kada radite u centru grada, čućete kritiku kako se šminka centar, a sela nemaju vodu. A onda uradite 200 km vodovodne mreže a onda dobijete kritiku za rupe na putu u gradu, kada radite šetalište i obale Vrbasa, onda čujete nema mjesta u vrtićima, a kada radite tri nova vrtića, onda opet ima nešto treće. Onda ćete čuti da to niste vi uradili već da je to počela prethodna administracija.Gledajte, ja sam za to da se sve jasno i glasno istakne. Ako se sjećate, kada je otvaran most u Srpskim Toplicama, gradonačelnik Stanivuković pozvao je prethodnog gradonačečnika, obzirom da je prethodna gradska uprava odradila 90% posla, a sadašnja dodala nekih 300 000 KM kako bi projekat bio gotov, da otvori taj most. Ja mislim da je to pravi pristup – kaže Milanović.

On je rekao da se teško može pomiriti sa tim da se samo zbog politike i političkih poena spremni kritikovati i one dobre stvari koje su urađene u gradu.

Govoreći o „betonizaciji grada“, Milanović se upitao kako je moguće pričati na tu temu, i istovremeno biti protiv izgradnje novih parkova u gradu.

– Prije 3 dana je otvoren park oslobođenja, posvećen banjalučkoim veleizdajničkom procesu. I to na mjestu gdje je trebala biti zgrada, od 14-15 spratova, i tu je sada park. Kako to može biti betonizacija? Čak su i staze većinom pješčane. Kažu struka je protiv toga. Pa nisu mesari crtali taj park. Stvar je struke, stvar je opredjeljenja. Gledajte, sama posjećenost tim parkovima dovoljno govori. Ili šetališta, evo pričali smo i o tome večeras. Vi ne možete uveče proći tim šetalištima, koliko ljudi, ili porodica, sa oduševljenjem šeta pored Vrbasa. I vide potpuno neku drugu, novu dimenziju i grada i Vrbasa. Jasno je da kritika nikada neće nedostajati, ali je važno da se radi i važno je šta ostaje iza vas – kazao je na kraju Milanović.

On je podsjetio da bi u narednoj fazi svakako trebalo uraditi kolektore za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

-Mi smo i ove godine imali obezbijeđena sredstva za kolektor na ušću Crkvene u Vrbas, nisu u skupštinskoj većini imali razumijevanja, nisu htjeli da dignu ruke. Ja se iskreno nadam da će to ipak vrlo brzo biti izgrađeno – kazao je Milanović.

Na kraju, na pitanje da li bi šta promijenio kada bi se vratio 4 godine unazad, Milanović je kazao da je svojim radom uglavnom zadovoljan, ali da nikako nije zadovoljan sveukupnim radom cijelog gradskog parlamenta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)