Iz Fonda zdravstva riješili dilemu: Nijedna usluga Hitne pomoći ne smije biti naplaćena
Foto: zdravstvo-srpske.org

Iz Fonda zdravstva riješili dilemu: Nijedna usluga Hitne pomoći ne smije biti naplaćena

Čak ako se utvrdi da intervencija nije hitna.

Nijedan radnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka nije naplatio zdravstvenu uslugu pacijentima koji spadaju u red hitnih stanja.

To je protivno svim medicinskim postulatima i pravilima rada hitnih službi, poručuju iz banjalučkog Doma zdravlja, nakon tekstova da je ova zdravstvena ustanova mimo propisa naplaćivala usluge hitne pomoći.

Podsjetimo, Srpskainfo je objavila da je jedan Banjalučanin, koji se u Službu hitne pomoći javio zbog visoke temperature, dobio račun za pregled i infuziju koju su mu dali zbog temperature i slabosti. Platio je 56 KM.



Iz ove zdravstvene ustanove ranije su saopštili da su pacijentima koji su se javljali u Službu hitne medicinske pomoći, a čije zdravstveno stanje nije bilo opasno po život, oduvijek naplaćivali usluge.

– Razumijemo da pacijenti mogu da budu zabrinuti za svoje zdravstveno stanje, ali dolaskom u Službu hitne medicinske pomoći zbog zdravstvenog problema koji ne spada u hitna stanja, dodatno se vrši pritisak na rad timova koji prioritetno moraju zbrinjavati vitalno ugrožene pacijente, kako u stanici hitne pomoći, tako i na terenu – rekli su iz banjalučkog Doma zdravlja.

Međutim, iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske ističu da nijedna zdravstvena usluga u hitnoj pomoći ne smije da bude naplaćena, a to se odnosi i na trijažu pacijenta kojom se utvrđuje da li je riječ o hitnom slučaju ili ne. Naglašavaju da je, ukoliko nije u pitanju hitni slučaj, potrebno da se pacijent uputi u službu porodične medicine, kako bi dalje bio zbrinut.

– Svjesni smo da se u službe hitne pomoći veoma često javljaju građani koji nisu hitni slučajevi, te smo apelovali na građane da ne zloupotrebljavaju ove službe i da im se obraćaju kada je to neophodno zbog vitalne ugroženosti. Takođe, FZO usluge hitne medicinske pomoći finansira za sve građane, osigurane i neosigurane, i ne smije se dešavati da se usluge pružene u hitnoj pomoći naplaćuju građanima, bez obzira jesu li osigurani, gdje im je mjesto prebivališta, u kojoj ustanovi su registrovani – poručuju iz ovog fonda.

Naglašavaju da su, u interesu zaštite prava osiguranika, već pokrenuli kontrole u zdravstvenim ustanovama.

– To smo uradili zbog prijave građana da im se u određenim slučajevima naplaćivala zdravstvena zaštita u službama hitne pomoći. Nakon sprovedenih kontrola, imaćemo konkretnije podatke u vezi sa naplaćivanjem zdravstvenih usluga u službama hitne pomoći – poručuju iz FZO.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)