Doručak utiče na privlačnost osobe
Foto: V. Ševčuk

Doručak utiče na privlačnost osobe

Obratite pažnju na svoj jelovnik.

Dijeta ima odlučujuću ulogu u stepenu fizičke privlačnosti, pokazuje nedavna studija.

Doručak može da izazove umanjenu privlačnost u očima drugih.

Prema istraživanju, ljudi koji jedu doručak bogat rafinisanim ugljenim hidratima smatraju se manje privlačnim od onih koji su dan započeli boljim, nerafinisanim ugljenim hidratima.



Istraživači u Francuskoj su primetili suptilnu promjenu u privlačnosti lica, a sve zbog šećera u krvi i insulina.

Ako želite da izgledate najbolje ujutru, izbjegavajte ultra-prerađenu hranu poput peciva i voćnih sokova.

Možete da se odlučite za tost od integralnog brašna i nezaslađeni čaj. Naučnici sa Univerziteta u Monpeljeu vjeruju da ovo smanjenje privlačnosti može da bude podstaknuto promjenama nivoa šećera u krvi i insulina. Oni mogu da utiču na izgled kože i na polne hormone, prenosi The Guardian.

Izbor hrane mijenja crte lica

Iznenađujuće je, ali naš izbor hrane može brzo da utiče na fizički izgled, primjećuje dr Kler Bertikat, biolog i vodeći autor studije.

Ove promjene mogu suptilno da izmjene crte lica, utičući na to kako drugi vide našu privlačnost. Istraživanje je odabralo 52 muškarca i 52 žene starosti od 20 do 30 godina. Nasumično su dobili doručak od 500 kalorija bogat rafinisanim ili nerafinisanim ugljenim hidratima

Doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima uključivao je francuski baget napravljen od industrijski mljevenog brašna, džema, soka od jabuke ili pomorandže i čaja ili kafe sa šećerom. Jelovnik nerafinisanih ugljenih hidrata sastojao se od integralnog hleba, putera i sira, jabuke ili pomorandže, čaja i kafe bez šećera.

Naučnici su mjerili nivo šećera u krvi dobrovoljaca prije i poslije obroka. Zatim su fotografisali učesnike u uslovima kontrolisanog osvjetljenja. Kasnije su predati nezavisnim grupama koje su procijenila koliko im ljudi sa slika izgledaju mlado ili staro, privlačno ili neprivlačno.

Efekat konzumiranja ugljenih hidrata varira u zavisnosti od pola i jelovnika

Pregled je zaključio da jedenje rafinisanih ugljenih hidrata za doručak smanjuje privlačnost lica i kod žena i kod muškaraca. Međutim, što se tiče dugoročnih efekata takve hrane, nakon konsultovanja svih upitnika koje su popunili volonteri, zaključci su komplikovaniji.

Dakle, efekat varira u zavisnosti od pola i vrste jelovnika, naglašavajući složen odnos između ishrane i stepena privlačnosti u očima suprotnog pola, dodao je Bertikat. Prema rečima specijaliste, istraživanje naglašava ogroman uticaj izbora hrane ne samo na zdravlje, već i na osobine. Dakle, rutina ishrane ima očigledan psihološki i društveni značaj. To se ogleda i u fizičkoj privlačnosti lica.

Rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu skokove šećera u krvi, “prisiljavajući” tijelo da im se suprotstavi oslobađanjem insulina. Ovaj odgovor može da dovede do preniskog nivoa šećera, medicinskog stanja koje se zove hipoglikemija. Tako se utiče na protok krvi, kao i na izgled kože. U citiranoj studiji, samo doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima izaziva hipoglikemiju, prenos Mondo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)