Francuski baget dobio status UNESCO-ve svjetske kulturne baštine
Foto: Unsplash

Francuski baget dobio status UNESCO-ve svjetske kulturne baštine

Uvrštavanje bageta na UNESCO-vu listu "slavi francuski način života".

Francuska dnevno proizvodi 16 miliona bageta, a sada je UNESCO dodao baget na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Baget je u padu posljednjih godina jer se tradicionalne pekare moraju boriti protiv sve popularnijeg kiselog tijesta i velikih supermarketa, ali ipak je dobio svoj UNESCO status.

UNESCO je saopštio da je dodao “zanatsko znanje i kulturu bageta” na listu među 600 drugih “artikala”, tako da se baget pridružio tradicionalnom pravljenju čaja u Kini i korejskom plesu pod maskama poznatom kao “talchum”,



Uvrštavanje bageta na UNESCO-vu listu “slavi francuski način života”, smatra generalna direktorica ove organizacije Adri Ausulaj.

– Baget je svakodnevni ritual, strukturni element obroka, sinonim za dijeljenje i druženje. Važno je da ove vještine i društvene navike nastave postojati i u budućnosti – istakla je ona.

Baget čine brašno, voda, so, kvasac i znanje majstora!

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)