Francuski baget dobio status UNESCO-ve svjetske kulturne baštine
Uvrštavanje bageta na UNESCO-vu listu "slavi francuski način života".
Francuska dnevno proizvodi 16 miliona bageta, a sada je UNESCO dodao baget na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.
Baget je u padu posljednjih godina jer se tradicionalne pekare moraju boriti protiv sve popularnijeg kiselog tijesta i velikih supermarketa, ali ipak je dobio svoj UNESCO status.
UNESCO je saopštio da je dodao “zanatsko znanje i kulturu bageta” na listu među 600 drugih “artikala”, tako da se baget pridružio tradicionalnom pravljenju čaja u Kini i korejskom plesu pod maskama poznatom kao “talchum”,
Uvrštavanje bageta na UNESCO-vu listu “slavi francuski način života”, smatra generalna direktorica ove organizacije Adri Ausulaj.
– Baget je svakodnevni ritual, strukturni element obroka, sinonim za dijeljenje i druženje. Važno je da ove vještine i društvene navike nastave postojati i u budućnosti – istakla je ona.
Baget čine brašno, voda, so, kvasac i znanje majstora!