Hotelski doručak: Ovu hranu sa švedskog stola trebali izbjegavati
Foto: Pexels

Hotelski doručak: Ovu hranu sa švedskog stola trebali izbjegavati

Ako je hrana, posuđe na kojem je poslužena, tanjiri i pribor za jelo izgledaju prljavo, vjerujete, ne morate ni probati.

Hoteli najčešće za doručak nude švedski stl i koliko god privlačno gladnoj utrobi izgleda šarena lepeza slanog, slatkog i svega što vam se kod kuće nikada ne da pripremati ujutro, nemojte se baš za svime pomamiti – neke od ponuđenih namirnica mogle bi vam upropastiti čitav odmor.

Srećom, da ih prepoznate, ne morate ni listati zdravstvenu literaturu ni ostati gladni, samo se držite nekoliko opštih pravila koja će vas spasiti od trovanja i želučanih tegoba, piše Punkufer.

Naravno, ako hrana, posuđe na kojem je poslužena, tanjiri i pribor za jelo izgledaju prljavo, vjerujete, ne morate ni probati. Isti je slučaj s hranom koja izgleda sirovo, a ne bi trebala biti. Prošetajte do obližnje pekare ili brunch bara, a onima koji dolaze poslije vas pomozite recenzijom koju ćete ostaviti za hotelski doručak.

I da, iako ste platili, ne morate zaboraviti na higijenu – perite ruke prije jela, ne pipkajte i ne vraćajte hranu i pobogu – ne pljuckajte.

Hladno mora biti na hladnom, a toplo na toplom

U ugostiteljstvu postoji “pravilo od dva sata”, odnosno niti jedna namirnica ili gotovo jelo ne bi trebali provesti duži period od toga na temperaturi koja im nije idealna. Kako ne znate kada je tačno švedski sto s kojeg ćete se poslužiti složen, radije pripazite da ono što treba biti na hladnom i stoji u hladnjaku, a pripremljena topla hrana u posudi koja se podgrijava. Ovo vrijedi za jaja i slaninu, mlijeko, jogurt, maslac, ali i voćne sokove.

Ako nema pribora za posluživanje, preskočite

Ako je hrana poslužena na tanjirima, u posudama ili zdjelama uz koje nije pripremljen i pribor za posluživanje, zamislite sve prije vas da je uzimaju prstima – jer barem je neko to učinio. Nemojte zamišljati gdje je sve prije gurao te prste, ali preskočite takvu hranu i odaberite nešto bez tuđih bakterija i nečistoća.

Narezano voće obožavaju i bakterije

Ni narezano voće i voćne salate nisu najsretniji izbor jer što je voće sočnije i bogatije sokovima, to će se lakše na njemu razmnožiti bakterije. Ne zaboravite da je i paradajz voće, pa za njega vrijedi isto. Odaberite voće u komadu, a u voćnoj salati uživajte negdje gdje vjerojatno ne stoji narezana satima.

“Porodične” zdjele, posude i pakovanja

Nije neobično na švedskom stolu vidjeti namaze poput Nutelle, kikiriki-maslaca ili pekmeza poslužene “kao doma”, tj. otvorene i zabodena noža ili kaške koje će koristiti svi iza vas i koje koiste ko zna koliko već dana prije vas. Uvijek radije odaberite zapakovane namaze.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)