Kako da spasite jelo koje je previše slano, ljuto ili preslatko?
Foto: Pexels

Kako da spasite jelo koje je previše slano, ljuto ili preslatko?

Nema potrebe da očajavate niti da bacate hranu.

Čak i najboljim profesionalcima se dogodi da nešto “zaluta”, te da jelo bude preslatko ili preslano.

Ako je jelo preslano…

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće; ili zaslađivač poput šećera, meda ili lovorovog sirupa.

Ako recept “dozvoljava”, dodajte mlijeko, pavlaku za kuvanje ili jogurt, jer oni takođe ‘ubijaju’ so. U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.



Takođe, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.

Ako je preslatko…

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, nasjeckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espresso za slatka jela.

Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa takođe može balansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus bilo kojem preslatkom desertu.

Ako je hrana previše ljuta…

Kada vam sledeći put pobjegne previše čilija ili bibera pokušajte ljutoću ublažiti s kiselim namirnicama. Limun, sirće ili paradajz sos odlično ubijaju ljutoću.

Maslac od kikirikija ili pasta od sezama takođe će umanjiti jačinu jela, a možda vas prijatno iznenade i novi ukusi koje nose. Dodavanje temeljca ili mleka takođe pomaže. Osim mlijeka možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.

Ako je previše kisela…

Male količine sode bikarbone postepeno sipajte u hranu tokom kuvanja kako biste smanjili kiselost hrane. Probajte hranu često, sve dok se opor ukus hrane ne smanji.

Možete dodati i šećera, on takođe može ublažiti kiselost.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)