NAMIRNICE LOŠE ZA METABOLIZAM Izgledaju zdravo, ali…
Foto: Pexels

NAMIRNICE LOŠE ZA METABOLIZAM Izgledaju zdravo, ali…

Imaju visok udio šećera.

Svi znamo da postoje zdrave i manje zdrave namirnice. Na koje treba da obratimo posebnu pažnju, u svom videu govorila je dr Midžin Braun. Ona je na društvenoj mreži TikTok objavila video o hrani koju treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje se smatraju zdravim, a iz perspektive metabolizma to ustvari nisu.

-Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski indeks nakon što ih pojedete. Što je veći uticaj na glikemiju, to je veći i uticaj insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija osnovni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života – rekla je doktorka pa pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povišene tjelesne masnoće i dijabetes.

Prva hrana koju dr Braun ne odobrava jesu voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.

-Čak i nezaslađena varijanta može da sadrži čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to s vrlo malo vlakana – objasnila je doktorka, prenosi b92. Sljedeće na redu su mango, ananas, banane i grožđe koji imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je doktorka. Slijedi ovseno mlijeko sa 15 grama ugljenih hidrata po šoljici, prenosi Mondo.

-Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, gustinima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših crijeva ili naše cjelokupno zdravlje – istakla je dr Braun. Na četvrtom mjestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.

-Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vrijedno toga, ljudi – poručila je. Na posljednjem mestu su pirinčane galete (koje podsjećaju na stiropor). U dvije galete nalazi se 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i nedovoljno vlakana.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)