SJAJNI TRIKOVI Evo kako da čuvate namirnice da bi vam ostale svježe
Foto: Unsplash

SJAJNI TRIKOVI Evo kako da čuvate namirnice da bi vam ostale svježe

Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam namirnice uvijek bile svježe.

Za svaku vrstu namirnica postoji određeni trik koji pomaže da što duže ostane svježa.

Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam namirnice uvijek bile svježe.

A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.



Višak svježih začina možete sačuvati tako što ćete ih usitniti i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Svjež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dvije kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

Ako želite da vam hljeb duže ostane svjež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hljebom ubacite list celera.

Ako ste isjekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

B92

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)