Omiljena hrana koja pomaže u sprečavanju karijesa
Četkanje dva puta dnevno i svakodnevno korištenje konca osnovni su postupci.
Stomatolog je otkrio da sir, uobičajena i vrlo omiljena hrana, može pomoći u sprječavanju karijesa i poboljšanju oralnog zdravlja. U eri u kojoj ultra-prerađena hrana poput slatkih grickalica i kiselih pića često dominira našom prehranom, održavanje dobrog zdravlja zuba može se činiti kao zastrašujući zadatak. Međutim, dr. Andrej Božić, oralni hirurg u Dentumu, rekao je da bi sir mogao biti rješenje za prevenciju karijesa. Takođe je podijelio daljnje savjete za zdrav osmijeh, piše Daily Express.
Zašto je sir dobar za vaše oralno zdravlje?
– Sir je više od ukusnog dodatka vašem obroku, on je moćan saveznik za vaše zube – rekao je dr. Božić. Ovaj mliječni užitak ima nekoliko svojstava koja doprinose zdravijim ustima, prvenstveno povećanjem proizvodnje sline i smanjenjem pH razine, prenosi Gloucestershire Live.
– Slina igra ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Pomaže u ispiranju čestica hrane, neutralizira kiseline koje proizvode bakterije u ustima i osigurava tvari za borbu protiv bolesti u cijeloj ustima – dodao je dr. Božić. Konzumiranje sira potiče proizvodnju sline, koja je prirodna obrana vaših usta od karijesa i bolesti desni. Sir takođe ima prirodnu sposobnost snižavanja pH razine u ustima, stvarajući okruženje koje je manje pogodno za rast štetnih bakterija.
– Kad konzumirate hranu ili piće s visokim udjelom ugljikohidrata ili šećera, bakterije u ustima razgrađuju te tvari i proizvode kiselinu kao nusproizvod – pojasnio je dr. Božić. Dodaje da ova kiselina može nagrizati zubnu caklinu, što dovodi do karijesa. Sir pomaže neutralizirati ovu kiselinu, štiteći vaše zube od karijesa.
Kad je riječ o promicanju oralnog zdravlja, nisu svi sirevi najbolji. Odlučite se za tvrde sireve poput chedara, švicarskog ili gaude, savjetuje dr. Božić.
– Ove vrste su posebno učinkovite jer potiču više proizvodnje sline i bogate su kalcijem i kazeinom, proteinom koji jača zubnu caklinu – navodi Božić.
Čvrsta tekstura tvrdih sireva pomaže u pojačanom žvakanju, što rezultira pojačanim protokom sline. Dr. Božić takođe ističe potrebu sveobuhvatnog pristupa njezi zuba za optimalne rezultate.
– Četkanje dva puta dnevno i svakodnevno korištenje konca osnovni su postupci. Oni pomažu ukloniti plak i čestice hrane koji mogu dovesti do karijesa i bolesti desni – upozorava. Održavanje pravilne hidratacije takođe je ključno, jer voda pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa.
Ograničenje slatke i kisele hrane kako bi se spriječila demineralizacija zubne cakline i zaustavilo razmnožavanje štetnih bakterija dr. Božić izričito preporučuje.
– Redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje takođe su ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema i osiguravanje zdravlja vaših zubi i desni – rekao je.