OSVJEŽAVAJUĆE Tart s breskvama
Ova slastica će zadovoljiti i one s najizbirljivijim nepcem.
Šta kažete na tart s breskvama?
Finog i osvježavajućeg okusa, ova slastica će zadovoljiti i one s najizbirljivijim nepcem.
Sastojci:
220 g brašna
prstohvat soli
150 g maslaca
jaje
50 g šećera u prahu
kašika vode
malo meda
700 g bresaka
kašika vanilije
kašika cimeta
Priprema:
Brašno prosijati, dodati mu so, napraviti udubljenje, zatim dodati jaje i 100 g maslaca. Sa sasvim malo vode zamijesiti glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata.
Ogulite breskve i izrežite ih na ploške. Zatim 50 g šećera u prahu pomiješajte sa vodom i karamelizirajte do lijepe zlatnožute boje te rasporedite u namašćen kalup za tart.
Nakon toga, poslažite breskve po karameliziranom šećeru u krug, pazeći da se što manje preklapaju. Prelijte ih mješavinom meda, vanilije i cimeta.
Preostalih 50 g maslaca rasporedite preko bresaka.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu kalupa, stavite ga preko bresaka i krajeve pažljivo pritisnite uz rub kalupa.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Dok je toplo, prevrnute na tanjir i poslužite uz šlag ili sladoled od vanilije.