Pet najboljih namirnica za ljetne vrućine
Foto: Unsplash

Pet najboljih namirnica za ljetne vrućine

Hlade poput sladoleda.

U vrijeme ljetnih vrućina tražimo načine kako ćemo se rashladiti.

Za sve one koji ne mogu ovog trena otputovati na more i rashladiti se čitanjem dobre knjige u hladu postoje namirnice koje mogu donijeti osvježenje.

KRASTAVAC – ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrijednosti ima vrlo široku primjenu te se koristi u juhama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinuje s tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti limunovim sokom, čime se dobije lako probavljiva i ukusna salata, idealna za ljetne dane.

PARADAJIZ– zbog svog nutritivnog sastava paradajiz je već dugo poznata kao visokovrijedna namirnica. Rado je viđen gost svih ljetnih salata, a u kožici povrća nalazi se spoj koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će koža duže biti mlada.

LUBENICA – zbog visokog sadržaja vode lubenica je jedna od najboljih namirnica za osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te je idealan desert nakon ljetnog ručka.

GREJP – ova je tropska biljka osim po svom soku gorko-kiselog okusa poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih tvari koje povoljno utječu na naš organizam. Za rashlađenje najbolje je konzumirati sok od svježeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomjerne tjelesne mase.

HELJDA – tokom ljetnih dana ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, razmislite o heljdi. Potrebno ju je skuhati i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svježi krastavac, začiniti limunovim sokom i malo papra. Takav je obrok lako probavljiv, neće vas napuhati, lako se priprema i postaće omiljeni recept za ljeto.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)