Političari već pjevaju i dijele novac, a predizborna kampanja još nije počela
Foto: TI BiH

Političari već pjevaju i dijele novac, a predizborna kampanja još nije počela

Na manifestacijama već drže govore i pozivaju ljude na glasanje!

Transparency international BiH (TI BiH) danas je u Sarajevu prezentovao rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koji je pokazao da su političke stranke već krenule sa predizbornim aktivnostima.

Iz TI BiH ističu kako su političke stranke uveliko krenule sa održavanjem predizbornih skupova i plaćenom izbornom kampanjom koja je zabranjena Izbornim zakonom BiH prije nego što predizborna kampanja zvanično krene, zbog čega je organizacija uputila 22 prijave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BIH).

– Ipak, ključne zloupotrebe javnih resursa koje se dešavaju u izbornoj kampanji nisu zabranjene zakonom, pa čak ni nametnutim izmjenama Izbornog zakona od strane OHR, kojima se, kako je rečeno, trebao poboljšati izborni integritet. Ovim izmjenama, između ostalog, zloupotrebom javnih resursa smatra se i vođenje kampanje na događajima koje organizuju javne institucije, a u proteklom periodu zabilježen je veliki broj primjera funkcionerske kampanje i zloupotrebe događaja institucija za promociju kandidata – ističu u TI BiH.

Dodaju da su se od 175 javnih događaja koje su pratili posmatrači TI BiH, a koje su organizovale javne institucije i preduzeća i koje su finansirane javnim sredstvima, na 76 odsto njih pojavljivali kandidati na Opštim izborima, a u mnogim slučajevima radilo se o njihovoj direktnoj promociji.

Kao jedan od primjera, TI BiH je izdvojio “spektakularni koncert” povodom obilježavanja Dana opštine Čelinac, gdje je javnim sredstvima plaćen koncert pet estradnih umjetnika, a prije njihovog nastupa na bini su se pojavila četiri kandidata SNSD koji su pjevali, držali govore i okupljene građane pozivali na glasanje.

U TI BiH ističu da se slično dogodilo i na manifestaciji Dani povratka koju je podržala Vlada FBiH, gdje su se na led bilbordu iza govornice, na kojoj su govorili Bakir Izetbegović i Edin Ramić isticala njihova imena uz grafičko rješenje slično onom pod kojim je SDA već krenula u izbornu kampanju.

Kroz praćenje javnih događaja posmatrači TI BiH zabilježili su i slučajeve govora mržnje.

– Nažalost, za razliku od zemalja okruženja, BiH nije uvela ograničenje javne potrošnje u predizbornom periodu, što je ključni resurs koji se zloupotrebljava za kupovinu glasova i promociju stranaka i kandidata. Posmatrači TI BiH evidentirali su 353 javnih radova koji su započeli ili završili u proteklih mjesec dana, a njihova vrijednost iznosi 429 miliona KM. To je za oko 20 miliona više nego što je na javne radove, po podacima Agencije za javne nabavke, potrošeno u drugom i trećem kvartalu prošle godine – ističu u TI BiH.

Navode da je, takođe, zabilježeno i 138 slučajeva davanja vanrednih i jednokratnih budžetskih isplata pojedinim kategorijama stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi o indirektnoj kupovini glasova.

U ovu svrhu, samo za zabilježene primjere, kako dodaju u TI BiH, podijeljen je 191 milion KM što uključuje i dva velika slučaja gdje su entitetske vlade izdvojile preko 100 miliona KM za jednokratnu pomoć penzionerima, boračkim kategorijama i mladima, a sve će biti realizovano do izbora.

Pored toga, dodatnih 90 miliona podijeljeno je kroz druga davanja a među najznačajnijim davanjima su pomoć Vlade Tuzlanskog kantona penzionerima od 100  KM (ukupno 3,5 miliona), pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona porodiljama od 1.000 KM (ukupno 11 miliona KM) te jednokratna pomoć nezaposlenima od 100 KM u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ovaj kanton obezbijedio je i plaćanje zdravstvenog osiguranja vjerskim službenicima, dok je nešto slično najavljeno i u Republici Srpskoj.

Iz TI BiH ističu da je zabilježeno i 11 slučajeva povećanja plata ili jednokratnih davanja na plate zaposlenima u javnim institucijama i preduzećima kao i 19 slučajeva povećanog zapošljavanja u javni sektor.

– Iako nije sporno da se povećavaju plate i primanja budžetskih korisnika, u velikom broju slučajeva radi se o jednokratnim davanjima i koja se koriste prikupljanje izborne podrške – upozoravaju u TI BiH.

Pored toga, kako dodaju, zabilježena su i 24 slučaja omogućavanja posebnih pogodnosti i davanja brojnih javnih usluga koje su postale besplatne pred izbore.

– Izdvajamo primjere gdje je UKC RS organizovao besplatan izlet za penzionisane radnike ove ustanove, gdje je direktor, koji je i kandidat za narodnog poslanika, dijelio kartice kojim se nudi prioritet prilikom medicinskih pregleda. Opština Jablanica omogućila je besplatan prevoz mladima do jablaničkog jezera, Opština Kozarska Dubica prestala je naplaćivati parking, Zavidovići su formirali tim za besplatnu ovjeru dokumentacije prosvjetnim radnicima bez stalnog zaposlenja, itd – upozoravaju u TI BiH.

Ističu da je zabilježeno i 19 slučajeva povećanog zapošljavanja radnika u javni sektor pred izbore.

TI BiH je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor: Izbori 22, pomoću koje svi građani mogu prijaviti izborne nepravilnosti, kršenje zakona i zloupotrebu javnih resursa u kampanji, te posebno apelovao na građane da prijave sve oblike pritisaka na birače, kupovine glasova i prijetnji biračima.


KATEGORIJE
TAGS

KOMENTARI

Wordpress (0)