Samo jedan sastojak: Recept za domaći puter
Foto: Pexels

Samo jedan sastojak: Recept za domaći puter

Priprema domaćeg maslaca omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i ukusa.

Za izradu vam je potreban samo jedan sastojak – punomasna pavlaka za kuvanje s najmanje 36% mliječne masti, a od opreme će vam biti potrebna jedna činija, električni mikser i cjediljka.

Priprema domaćeg maslaca omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i ukusa, a može će biti i isplativija opcija od kupovine maslaca u prodavnici, pogotovo ako iskoristite i mlaćenicu koju ćete dobiti kao nusproizvod.

Kako napraviti maslac od nule?

Maslac je samo pavlaka koje ste nastavili da mutite nakon što se formirao šlag. Najlakše ćete ga pripremiti ručnim ili samostojećim mikserom, ali ako imate jake mišiće ruku i malo vremena, maslac možete napraviti i tako da pavlaku ulijete u teglu, dobro je zatvorite i potom nekih 30 minuta tresete, baš kao da mućkate koktel.

Za pripremu maslaca možete upotrebiti čak i blender, a poslužiće i bilo koji pekač za hljeb s funkcijom mešanja tijesta.

Da biste započeli s izradom maslaca, ulijte pavlaku u činiju i počnite s mućenjem na srednje niskoj jačini.

Kako se pavlaka počinje zgušnjavati, brzinu možete povećati na srednje visoku. Slatka pavlaka će se prvo početi zgušnjavati i izgledaće gotovo pjenasto, a zatim će se pretvoriti u gust šlag. Kada ste došli do faze šlaga, skoro ste gotovi.

Samo nastavite s mućenjem i za nekoliko minuta ćete imati maslac! Vidjećete da se tečnost počinje odvajati i u prvi mah ćete imati nešto što podsjeća na kajganu, ali samo par trenutaka kasnije vaš će maslac biti gotov.

Čvrst do je maslac, a tečnost je mlaćenica. Od 500 ml pavlake dobićete otprilike 250 grama maslaca i 250 ml mlaćenice.

Maslac obavezno isperite

Ako želite da zadržite mlaćenicu, procijedite je u posudu. Možete je iskoristiti u raznim receptima za slana i slatka jela i mlaćenicu obavezno čuvajte u frižideru, a u pravilu će vam trajati oko 2 nedjelje.

Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promiješajte dok je još u cjedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako vam se maslac ne bi prerano ukvario. Nakon što je vaš maslac procijeđen i dobro ispran, možete ga čuvati u frižideru 2 i 3 nedjelje, piše Superžena.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)