SAVRŠENO MEKANE Krofne sa jogurtom bez kapi ulja
Najbolje su kada su tople.
Krofne ne moraju da se prže u dubokom ulju, ne moraju da budu masne i nezdrave.
One mogu da se pripreme i na potpuno drugačiji način, tako da budu ukusne, vazdušaste i bez masnoće.
Ukoliko želite da probate ovakvu verziju krofni pogledajte u nastavku šta vam je potrebno, kao i sam postupak pripreme.
Sastojci:
75 g šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75 g otopljenog maslaca ili margarina
oko 450 g oštrog brašna
1,5 dl jogurta
20 g svježeg kvasca
Još:
oko 50 g istopljenog maslaca
kristal šećer
Priprema:
Kvasac stavite u toplu vodu i dodajte mu malo šećera kako bi se rastopio i krenuo da fermentiše. Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Mjesite rukama tijesto sve dok ne dobijete glatku masu koja se ne lijepi za ruke. Ostavite ga da naraste.
Nakon nekih pola sata, tijesto prebacite na radnu površinu i razoklagijajte. Čašom ili modlom za krofne vadite kolutove i ređajte da pleh koji ste prehtodno obložili pek papirom.
Krofne ostaviti da narastu duplo. Peći ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni da porumene. Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer. Najbolje su kada su tople.