Šest namirnica koje najviše uzrokuju debljanje na području stomaka
Nutricionisti upozoravaju.
Ljudi sve češće konzumiraju visokoprerađenu hranu, a to je uglavnom zbog njene praktičnosti i dugog roka trajanja.
Međutim, te namirnice uglavnom sadrže velike količine konzervansa i druge umjetne sastojke, koji uzrokuju debljanje.
Sastojci poput rafinisanog šećera, nezdravih masti i natrija koje se nalaze u ovim namirnicama ometaju rad metabolizma i potiču nakupljanje masti najčešće na području stomaka.
Nutricionistici Dan Galager, Lisa Ričards, Krutika Nanavati i Džesi Feder naveli su kojih šest namirnica bi trebali izbjegavati.
Čips
Popularna grickalica puna je nezdravih sastojaka koji mogu pridonijeti salu na području stomaka. Čips se obično prži u ulju s visokim sadržajem nezdravih masnoća, što podstiče debljanje.
Bijeli hljeb
Bijeli hljeb često sadrži konzervanse i aditive što usporava rad metabolizma. Pored toga, bijeli hljeb nema dovoljno vlakana i esencijalnih tvari.
Zamrznuti obroci
Zamrznuti obroci često sadrže velike količine soli i masti, a to šteti metaboličkim procesima u tijelu. Pretjerani unos natrija može uzrokovati zadržavanje vode i nadutost, a masti i rafinisani ugljikohidrati pridonose nakupljanju viscelarne masti.
Kobasice
Kobasice ne samo da debljaju, nego se povezuju i s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a to je zbog sastava i metoda obrade. Bogate su zasićenim mastima i kalorijama, a pridonose povišenom nivou holesterola.
Slanina
Slanina sadrži natrij i brojne druge aditive, što pridonosi debljanju, ali i drugim bolestima. Konzumiranje slanine može dovesti do zadržavanja vode i povišenog krvnog pritiska, povećavajući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Žitarice
Slatke žitarice koje su jedne od najpopularnijih obroka za doručak, takođe sadrže velike količine konzervansa, šećera i umjetnih aroma. Sve to uzrokuje nagli skok šećera u krvi, a nakon toga slijede padovi koji uzrokuju glad.