Sezona krompira: Dnevnica 100 KM, radnika nedostaje
Foto: Unsplash

Sezona krompira: Dnevnica 100 KM, radnika nedostaje

Ratari na mukama.

Mnoge opštine u BiH imaju svoj brend. U Glamoču je to krompir, koji se ovih dana intenzivno vadi.

Da bi se njegova proizvodnja podigla na viši nivo i koristila lokalnoj zajednici, Udruženje “Glamočki krompir” pokrenulo je i završilo proces zaštite geografske oznake. To je dobro i za kupce jer se smanjuje rizik od kupovine krompira koji preprodavci lažno predstavljaju kao glamočki, piše Večernji list BiH.

Premda vremenski uslovi nisu bili pogodni za uzgoj najvažnije glamočke povrtnice, nekoliko posljednjih kiša pomoglo je da prinos i kvalitet krompira budu dobri, priča stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Glamoč, Slobodan Paštar, kojeg su zatekli na polju jer se i sam bavi poljoprivredom. Pitali su koliki su prinosi.

– U prosjeku, oko 30 tona po hektaru, negdje će biti možda veći, negdje malo manji, ali mislim da je to prosjek, što je dobar prinos. Krompir je zdrav 100%, krupnoća je zadovoljavajuća, a i kod ljudi na terenu vidio sam da je to stvarno lijep krompir, kako bismo rekli, “prodajan”, kaže Paštar.

Glamočki krompir othranio je i još uvijek hrani veliki broj porodica. Nedavno je dobio i zaštitu geografske oznake, od čega korist imaju i kupci i proizvođači, ističe Ilija Radoja, član Udruženja “Glamočki krompir”.

Zabrinjavajući podaci

– Već smo vozili krompir i mogu vam reći da su ljudi oduševljeni kad vide etiketu, da je to stvarno glamočki krompir, da nisu prevareni, da je to ono što plate – kaže Radoja.

Kad je proces zaštite krompira bio u toku, jedan od inicijatora, Siniša Šolak, objasnio je šta se može saznati preko etikete: putem QR koda, hologramske trake i raznih oznaka:

– Omogućili smo da svaki kupac može jednostavnim skeniranjem etikete sa vreće doći do podataka o vrsti krompira, imenu proizvođača, zasađenim površinama…”

Ove godine pod krompirom je 400 hektara. Na njivama su hiljade vreća, a ruku koje skupljaju plodove zemlje sve je manje. To je problem sa kojim se bore svi proizvođači, pa tako i Slobodan Paštar. Njemu je obećano da će tog dana doći 24 osobe na vađenje krompira, a došlo ih je svega 12, priča on.

– Dnevnice idu i do 100 maraka, ali nema radnika. Da nije ljudi iz Šipova, ne znam šta bih, potrebe proizvođača u ovo doba godine su velike  – Paštar.

Svaki dan bez kiše nastoje maksimalno iskoristiti, a lokalna samouprava priprema organizaciju još jedne manifestacije posvećene “njegovom veličanstvu” krompiru, u narodu poznate kao Krompirijada, koja će se održati 26. oktobra.

 

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)