Slana štrudla sa piletinom i gljivama
Foto: Pexels

Slana štrudla sa piletinom i gljivama

Ukusna slana štrudla.

Štrudle svoje porijeklo vuku još iz austrougarske kuhinje, a neki tvrde da im se korijeni mogu pronaći i u lisnatim desertima iz Turske.

Rado je jedu sve generacije, a mi vam donosimo recept za slanu verziju.

Prvo morate pripremiti tijesto:



Tijesto:

40 dkg glatkog brašna

6 g soli

6 kašika ulja

2 dcl mlake vode

Priprema:

U brašno dodajte so, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Da bi bilo glatko, morate ga doslovno izlupati o sto.

Premažite ga dobro uljem i pokrijte krpom da se ne hvata kora i da se ne suši, jer ga nećete u protivnom moći razvući.

Tijesto ostavite da se odmori otprilike pola sata i potom ga razvucite. Spremno je za nadjev.

Ovo tijesto možete koristiti za sve štrudle: s jabukama, s trešnjama i višnjama, sa sirom, odnosno sve što vaša mašta stvori.

Zatim slijedi ostatak recepta:

Sastojci:

400 g pilećeg filea

500  g šampinjona

2 kašike ulja

2 jaja

200 g naribane gaude ili sličnog sira

200 g kiselog vrhnja

½ kašike sušenog kopra

so

biber

500 g gotovih kora

100 g kiselog vrhnja za premaz

Priprema:

Pileći file narežite na kockice i prepržite na malo ulja da dobiju boju sa svih strana, biće dovoljno desetak minuta.

Isto napravite sa šampinjonima koje ste narezali na ploške.

Pomiješajte pripremljeni pileći file i šampinjone s jajima, naribanom gaudom i kiselim vrhnjem.

Dodajte sušeni kopar, posolite, pobiberite i sve dobro izmiješajte.

Rernuu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a za to vrijeme napunite kore nadjevom, svaka štrudla neka ima po dva lista kao podlogu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)