Šta je POŽELJNO KONZUMIRATI tokom juna?
Foto: Pexels

Šta je POŽELJNO KONZUMIRATI tokom juna?

Dijetetičari svakodnevno preporučuju jagode i to s dobrim razlogom.

Ljeto još uvijek nije zvanično počelo ali brojni ljekari, dijetetičari i nutricionisti savjetuju da se važno prilagoditi nešto laganijoj i zdravijoj ishrani kako bi nam bilo lakše podnijeti visoke temperature.

S tim u vezi, dijetetičarke Nikol Rodrigez i Vendi Džo Peterson otkrile su koje je namirnice poželjno jesti u junu. Iako je uglavnom riječ o povrću ili voću, jedna namirnica mogla bi vas iznenaditi.

Artičoke

Artičoka i nije tako popularna namirnica na našim jelovnicima, ali budući da su dobar izvor vlakana, mogu biti odličan dodatak brojnim obrocima. Jedna artičoka srednje veličine otprilike sadrži 60 kalorija, 3,5 grama proteina te sedam grama vlakana. Bogata je kalijem, koji je važan elektrolit za regulaciju ravnoteže tečnosti u tijelu.

Breskve

Breskve, ali i drugo koštuničavo voće dobar je izbor tokom ljetnih dana. Međutim, dijetetičarka Rodrigez posebno ističe zašto bismo trebali jesti breskve. Jedna breskva srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, tri grama vlakana i dva grama proteina. Osim toga, sadrži i beta karoten, važan antioksidans koji se pretvara u vitamin A i važan je za imunitet i zdravlje očiju.

Jagode

Dijetetičari svakodnevno preporučuju jagode i to s dobrim razlogom. Naime, jedna šolja jagoda sadrži 50 kalorija, tri grama vlakana i 85 miligrama vitamina C, a poznato je da vitamin C igra važnu ulogu za imunitet i proizvodnju kolagena u koži.

Svježi sir

Iako je svježi sir dostupan tokom cijele godine, juni je nacionalni mjesec mliječnih proizvoda. Rodrigez preporučuje da u svoju ishranu uvrstite svježi sir. To je odličan način da unesete više proteina i važnih nutrijenata. Jedna šolja nemasnog svježeg sira sadrži 24 grama proteina i otprilike 180 kalorija. Osim toga, dobar je izvor kalcija, koji je neophodan za održavanje jakih kostiju te rad mišića i živaca.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)