STARINSKI RECEPT Kako se zaista pravi proja
Proja je jedno od omiljenih jela svih generacija, a naročito domaćica, jer je ovaj ukusan obrok veoma lako spremiti.
Saznajte kako se pravi originalna starinska proja, koja će oduševiti sve ukućane.
Priprema:
600 grama svježe mljevenog, prosijanog kukuruznog brašna staviti u posudu za miješanje. Brašno posoliti i dodati 180 grama maslaca, 5 jaja i 1 kafenu šolju kravljeg mlijeka.
Sve zajedno miješati 10 minuta, a tada dodati još mlijeka.
Okrugao pleh namazati maslacem, masu usuti u pleh i peći na umjerenoj vatri.
Kad proja počne da rumeni, uzeti nož, umakati ga u rastopljeni puter i nedopečenu proju iseći u male kvadrate.
Sad je ponovo staviti u rernu i peći dok sasvim ne porumeni.
Služiti jelo uz podvarak, sarmu ili kiseli kupus, a može i kao predjelo.