Trik kojim možete produžiti svježinu jagoda
Foto: Telegraf

Trik kojim možete produžiti svježinu jagoda

Sezona je uveliko počela

Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vijek trajanja je veoma kratak, te su sklone brzom propadanju.

Sigurno ste primijetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svježinu, a sve što vam treba je bijelo sirće.

Pomiješajte bijelo sirće sa vodom u razmjeri 1:3 i potopite jagode nekoliko minuta.

Nakon toga ih osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Bijelo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj ‘sirćetnoj kiselini’ – materiji koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kad se u njega stavi voće i drugo povrće, povećava se i njihova kiselost, a svi preostali mikroorganizmi se pritom ubijaju.

Bijelo sirće djeluje tako da povećava kiselost voća, što sprečava rast buđi i produžava svježinu. Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode, prenosi Srpskainfo.

U zamrzivaču se mogu čuvati do 10 do 12 mjeseci i brzo se otopiti u hladnoj vodi. Tako ćete uvijek imati svježe jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama, prenosi Nova.



KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)