ZABILJEŽENI SLUČAJEVI TROVANJA Sezona je gliva, budite oprezni!
Foto: Pexels

ZABILJEŽENI SLUČAJEVI TROVANJA Sezona je gliva, budite oprezni!

​Trovanje gljivama regitrovano je ovih dana u Banjaluci i Doboju.

Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume Srpske prepune su gljiva, među kojima je u ovom periodu najviše otrovnica.

Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

-U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro – rekla je doktorka u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.



Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjaluci.

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije – prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri časa od konzumiranja.

načelnica Hitne službe Banjaluke Nada Banjac, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporučuje izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

-Za nadraživanje se može popiti i mlaka-slana voda. I odmah se javiti ljekaru. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest časova – naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke – crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 odsto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele – imaju bijele listiće i bijele stabiljkice.

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktuealni divlji šampinjoni vrlo često miješaju sa bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

-Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti – pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na pijacama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebalo da dobro poznaju ono što beru, kupuju i jedu.

Nezavisne

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)